Pojišťovny a nemocnice se hádají o peníze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: siebert martin/euro

Nemocnice a zdravotní pojišťovny se dohadují o úhradách na příští rok. Asociace českých a moravských nemocnic po dnešním jednání obvinila pojišťovny že jsou jejich návrhy mimo realitu. Nemocnice na jednání přišly s tím, že chtějí peníze na to, aby mohly příští rok skokově přidat lékařům a zdravotníkům. „Nedoceňují, co se ve zdravotnictví děje,“ vyčítají ředitelé nemocnic zdravotním pojišťovnám. „Museli se splést,“ oponuje VZP.

„Zdravotní pojišťovny však na dnešní dohodovací řízení předložily návrhy na nepatrné až nulové zvýšení úhrad v roce 2017. O tak rozdílných návrzích se nemohlo vážně diskutovat ani o nich hlasovat,“ uvádí za AČMN Jana Popovičová.

Zdravotní pojišťovny podle asociace nedoceňují, co se v nemocni nemocniční péči děje, nebo nejsou připraveny na udržení úrovně péče v nemocnicích vydat téměř nic navíc. Proti tomu se ale ohrazuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

„Musí jít nejspíš o nedorozumění, zástupci asociace se snad museli splést. Jen VZP totiž počítá s tím, že v letošním roce uhradí nemocnicím za péči o své klienty o tři miliardy a 162 milionů korun více než v roce 2015,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Odbory a lékařská komora požadují pro příští rok desetiprocentní růst platů, o dalším navýšení plateb státu ani jiném mimořádném růstu příjmů zdravotních pojišťoven však rozhodnuto není. Každoroční vyjednávání mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi obvykle končí neshodou, o výši a podmínkách úhrad za zdravotní péči pak rozhoduje ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice i pacienty čeká změna v úhradách od pojišťoven

VZP dá nemocnicím o 5 miliard vyšší zálohy než předloni