Pojišťovny odhalily letos tisíce podvodů za stovky milionů

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna Zdroj: Euro Martin Pinkas

Pojišťovny letos odhalily tisíce podvodů za celkem stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Nejvíce podvodů je nadále spojených s pojištěním motorových vozidel. Stále více podvodů je v úrazovém pojištění, a to i za účasti doktorů.

Za tři čtvrtletí roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 361 milionů korun. Meziročně jde o nepatrný pokles, nicméně dlouhodobým trendem je nárůst odhalování podvodné činnosti, uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Například od roku 2010 vzrostl objem odhalených pojistných podvodů o 184 milionů korun.

Kooperativa prověřovala 1400 pokusů o pojistný podvod, v 516 případech pojistný podvod prokázala. Celková uchráněná hodnota dosáhla 70,5 milionu korun. Před rokem to bylo 1000 prošetřovaných případů, ve 195 případech prokázala podvod v objemu 130 milionů korun.

„Letos jsme zaznamenali nový trend u likvidace škod motorových vozidel. K opravě vozidla jsou použity 'aftermarketové' nebo repasované díly, ale kvůli falešným fakturám je škoda uměle navýšena. Klient o těchto praktikách autoservisu často nemá ani potuchy,“ podotkl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Aliianz registruje nárůst podvodů u motorových vozidel

Specialisté Allianz od ledna do konce září prověřovali 2143 podezřelých případů a odhalili pojistné podvody za 207 milionů korun. Loni tato částka za stejné období dosáhla 137 milionů korun. Nejvíce podvodů se týkalo pojištění motorových vozidel. V poslední době se objevují případy z oblasti životního pojištění, ve kterých často asistují lékaři, dodal mluvčí Allianz Václav Bálek.

Pojišťovna Generali odhalila pojistné podvody za 43 milionů korun. „To je meziročně ve stejném období o tři miliony více. Navíc řada případů je stále ještě v šetření a konečný účet tak může být mnohem vyšší,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Specialisté České podnikatelské pojišťovny prověřili 369 podezřelých případů. Na nevyplaceném pojistném plnění pojišťovna uchránila téměř 70 milionů korun. „Z dlouhodobého hlediska je patrný výrazný nárůst pokusů o pojistný podvod, ale s využitím nejmodernějších informačních technologií a vyšetřovacích metod se daří odhalit stále více případů,“ poznamenal vedoucí oddělení vyšetřování bezpečnostního odboru ČPP Aleš Haisl.

Podvody v úrazovém pojištění rostou

Výrazným trendem poslední doby je podle ČP zvýšení počtu pokusů o pojistné podvody v úrazovém pojištění. S tím souvisí častější vědomé zapojení lékařů do páchání této trestné činnosti. „V úrazovém pojištění se účast lékařů na pojistném podvodu prokáže ve čtvrtině prošetřovaných případů,“ doplnil ředitel vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Michael Maierl.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Pojišťovny řeší čím dál častěji pojistné podvody