Polčák chce zpět do vedení Starostů. Vyhnal ho kontakt s Krejčířovým mužem

Stanislav Polčák

Stanislav Polčák Zdroj: Stanislav Polčák

Stanislav Polčák
Stanislav Polčák
Stanislav Polčák
4
Fotogalerie

Europoslanec a lídr Starostů a nezávislých (STAN) ve volbách do Evropského parlamentu Stanislav Polčák usiluje o návrat mezi špičky hnutí. Na jeho dubnovém sněmu chce kandidovat na místopředsedu, kterým už v minulosti byl. Před dvěma roky však funkci neobhajoval kvůli kontaktům na podnikatele Michala Redla, který byl stíhaný v kauzách uprchlého bosse Radovana Krejčíře.

„Nevylučuji kandidaturu na místopředsedu, radím se o tom s kolegy. Rád by je přesvědčil o svých programových návrzích,“ řekl E15 Polčák. Tento týden navštíví svou domovskou organizaci STAN ve Zlínském kraji, pak bude o záměru debatovat se straníky v Praze a na severní Moravě.

Jako europoslanec je Polčák podle svých slov členem předsednictva automaticky. „Vyplývá to ze stanov hnutí. Rád bych ale získal volený mandát,“ dodal.

Jeden ze zakladatelů STAN stojí i za prvním větším problémem hnutí. V roce 2017 vyšlo najevo, že s podnikatelem Redlem konzultoval obsazení důležitých míst v pražských firmách a na magistrátu města.

Polčák tvrdil, že hledal odborníky na energetiku a vodárenství. „Fakt, že byl někdo před patnácti lety trestně stíhán, aniž byl odsouzen, není důvodem k jeho společenské izolaci,“ hájil se tehdy s tím, že svou neopatrnost si odpracuje jako řadový člen hnutí.

Polčák je kritizován i za letošní eurokandidátku, kterou vyjednal se šéfem TOP 09 Jiřím Pospíšilem, který stejně jako on obhajuje křeslo v Evropském parlamentu.

Na kandidátce se překvapivě objevili i zástupci Strany zelených a Liberálně ekologické strany Petr Štěpánek a Kateřina Bursíková Jacques. Důvodem měly být obavy z toho, aby se nespojili s europoslancem Jaromírem Štětinou, který by pak Pospíšilově a Polčákově sestavě mohl odlákat mnohem více příznivců. Štětina se tentokrát odmítl ucházet o hlasy voličů v dresu TOP 09.

Proti kandidátce se ostře vymezila mládežnická organizace Mladí zelení, která s mateřskou stranou ukončila spolupráci. Složení listiny veřejně kritizoval i poslanec TOP 09 Dominik Feri.