Starostové a TOP 09 vytvoří koalici pro evropské volby. Jedničkou bude Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil Zdroj: ČTK

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil
Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil
3
Fotogalerie

Zástupci Starostů a nezávislých a TOP 09 se dohodli na koaliční spolupráci v květnových volbách do evropského parlamentu. Nyní ladí koaliční smlouvu, kterou by měli koaliční partneři příští týden představit. Politici se již dohodli na pořadí na kandidátce a první místo by mělo připadnout TOP 09, potvrdil její předseda a europoslanec Jiří Pospíšil.

„Vzniká dvojkoalice STAN a TOP 09 a to s podporujícími stranami, například Stranou zelených jako partnerem hnutí STAN. Chci zdůraznit, že Strana zelených není koaliční partner,“ řekl Pospíšil deníku E15, a potvrdil tak dřívější vyjádření svého kolegy Marka Ženíška (TOP 09). Ten o koaliční spolupráci informoval na Twitteru. Spolupráci potvrdil i lídr Starostů Stanislav Polčák (STAN).

Koaliční smlouva podle Pospíšila a Polčáka ještě není podepsána a stále se dolaďuje. Smlouva bude společně s kandidáty představena příští týden na tiskové konferenci. „V tuto chvíli je v zásadě dohoda na pořadí na kandidátce, ale konkrétní jména budeme v tomto týdnu ještě doplňovat. TOP 09 má mít podle předběžné dohody jedničku,“ řekl Pospíšil, který odmítl potvrdit, zdali společnou kandidátku povede on sám. Podle Ženíška by ale jedničkou měl opravdu být Pospíšil.

Starostové již dřívě oznámili spolupráci s desítkou regionálních uskupení. „Vypadá to, že přistoupí ještě další regionální hnutí, která třeba mají zastoupení v Hradci Králové. Jednáme ještě s hnutím OSTRAVAK. Ta spolupráce bude skutečně široká,“ uvedl Polčák.