Policie chce po letech vyšetřování obžalovat bývalé manažery Mostecké uhelné

Mostecká uhelná společnost

Mostecká uhelná společnost Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Antonín Koláček (vlevo) a advokát Pavel Kavínek
Jiří Diviš
Antonín Koláček
Marek Čmejla (uprostřed)
Jiří Diviš
7
Fotogalerie

Protikorupční policie navrhla obžalovat po několika letech vyšetřování aktéry rozsáhlé kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS). Před soud chce postavit kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů a kvůli údajnému přijetí úplatku také bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkoru. Žalobce se nyní seznamuje se spisem, řekl Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Původně v kauze padlo osm obvinění. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, však v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce v květnu přerušil ze zdravotních důvodů.

Policisté ukončili vyšetřování kauzy letos v lednu, poté následovalo seznamování se spisem. Návrh na obžalobu podali na olomoucké vrchní státní zastupitelství v těchto dnech. Spis má více než sto tisíc listů, s ohledem na rozsah spisového materiálu zatím nelze odhadnout, kdy rozhodnutí o případném podání obžaloby padne, uvedl Šereda.

V případu se zodpovídají bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, v červnu 2012 byli obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS.

Policie je viní také z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. V kauze byl obviněn také miliardář Luboš Měkota, který však v roce 2013 zemřel. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Uplácení náměstka

O rok později byli v souvislosti s kauzou MUS obviněni také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora je obviněn z přijímání úplatku a Musela byl stíhán kvůli podplácení. Žalobce již dříve uvedl, že jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz nepravomocně potrestal manažery nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali. Kroky švýcarské strany sleduje i česká justice. Muži totiž nemohou být současně souzeni v obou zemích ze stejných porušení zákona, záležet tedy bude na tom, který ze soudů ve věci rozhodne rychleji.