Policie našla milion litrů unikátně ukrytého lihu. Byl pod zemí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Policii se povedl mistrovský zátah. Kriminalisté na různých místech Česka zajistili zhruba milion litrů nezdaněného alkoholu. Kauza prý navazuje na metylovou aféru a souvisí s jejím vyšetřováním. Líh nalezli v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali na zhruba 300 milionů korun.

O „úlovku“ dnes informoval šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu ostravské Likérky Daněk. V případu zatím nikoho neobvinili, vyšetřování se týká několika lidí a jedné firmy. Policie podezřelé podle Šlachty obvinila již počátkem roku v jiné kauze týkající se lihu.

Cisterny s alkoholem byly ukryty a zabetonovány pod zemí, policisté se k nim museli probourat. „Takový způsob uschování zde ještě nebyl,“ řekl Šlachta.

Podle předběžných výsledků testů byl v zásobnících čistý, 96procentní etanol bez příměsí. „Celkem bylo zajištěno zhruba milion litrů lihu. V případě, že by došlo k prodeji takového množství, vznikla by České republice na neodvedené spotřební dani škoda nejméně 285 milionů korun,“ vypočítall mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.