Policie nevydá poslancům kopii spisu k Čapímu hnízdu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Čapí hnízdo
poslanecká sněmovna
Jaroslav Faltýnek
Čapí hnízdo: podívejte se, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací
5
Fotogalerie

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru, kteří mají poslancům doporučit postoj k žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, budou do spisu moct jen nahlédnout.

Jejich žádost o kopii spisu zamítlo krajské policejní ředitelství v Praze. Informovala o tom ve středu v tiskové zprávě předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Poslanci rozhodnutí policie rozumějí, vykládají si ho jako prevenci před únikem informací.

"Členové mandátového a imunitního výboru však mohou do trestního spisu nahlédnout na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy," uvedla Němcová k zamítavému stanovisku policie. Výbor dává doporučení Sněmovně, zda má, nebo nemá poslance vydat. Sněmovna o tom bude jednat na schůzi, která začne 5. září.

Sněmovní zpravodaj žádosti o vydání Jiří Dolejš (KSČM) řekl, že na policejní služebnu půjde, protože to z titulu své funkce považuje za povinnost. "Policie nám ho (spis) nechce vozit do Sněmovny z důvodů bezpečnostních, to je pochopitelné," uvedl.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek považuje žádost policie za dostačující k tomu, aby se rozhodl. "Je zpracována poměrně konkrétně a podrobně, takže se nepotřebuju seznamovat se spisem.

Jako předseda komise, která šetří úniky z vyšetřovacích spisů, chci doufat, že se právě informace z tohoto spisu nedostanou na veřejnost," konstatoval. "Já spis nepotřebuji vidět, domnívám se, že k tomu, o čem máme rozhodovat, nepotřebujeme vidět celý spis, proto jsem to nepožadoval, ani se nepůjdu podívat," uvedl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové vyšetřovatel v odpovědi Sněmovně konkretizoval, za jakých podmínek bude nahlédnutí do spisu poslancům umožněno, aniž bude ohrožen či narušen průběh prověřování. "Zmíněný postup je jediným zákonným postupem. Nutno podotknout, že tato možnost byla vyšetřovatelem avizována již v závěru žádosti o vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslanců," uvedla Zoulová v prohlášení.

Policie doručila žádost o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO 10. srpna. Výbor požádal o celý vyšetřovací spis i o informaci o dohledu nad vyšetřováním. Na další jednání, které se uskuteční příští středu, přizval Babiše a Faltýnka. Babiš výbor požádal, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o vydání.

Ve středu sdělil, že na schůzi přijde, pokud dostane pozvánku a možnost přečíst si žádost policie spolu se svým právním zástupcem. Už dříve označil policejní žádost za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Prohlásil také, že je kauza vylhaná.

Městské státní zastupitelství už oznámilo, že proti tomu, aby se Babiš a Faltýnek s policejní žádostí o vydání seznámili, nemá námitky.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.

Podívejte se na shrnutí kauzy Čapí hnízdo:

Video placeholde

Čapí hnízdo: podívejte se, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára