Policie obvinila českobudějovického primátora ze zneužití pravomoci

Českobudějovický primátor Juraj Thoma

Českobudějovický primátor Juraj Thoma Zdroj: ctk

Policie dnes obvinila primátora Českých Budějovic Juraje Thomu (HOPB) a jednoho bývalého vedoucího odboru magistrátu ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Thoma je podezřelý, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností Bitservis, aniž by ji schválila rada města. Podle primátora jsou obvinění lživá.

„Čelní představitel radnice v postavení úřední osoby uzavřel a za statutární město České Budějovice podepsal 15. června 2010 dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s jednou IT společností z Prahy,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Primátor tak překročil svoji pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun.

„Odmítám výklad policie, že jsem poškodil město České Budějovice a že jsem tak měl dokonce učinit úmyslně. Proti obviněním se budu bránit,“ řekl dnes Thoma. Existuje písemné stanovisko, podle něhož nebyl změněn předmět díla ani navýšena cena. Proto prý nejde o dodatek ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek. „Nebyl tedy jediný důvod, aby uvedený dokument projednala rada města. Tento závěr nám potvrdila také advokátní kancelář, která město ve stejném sporu zastupuje u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ vysvětlil.

Podle Matznera primátor způsobil městu škodu nejméně pět milionů korun. „V rámci vyšetřování případu byl přibrán i soudní znalec z oboru ekonomiky, odvětví ceny a odhady výpočetní techniky, který potvrdil také toto nadhodnocení zakázky,“ dodal.

Thoma tvrdí, že posudky, z nichž policie vychází, jsou absurdní. „Autorem prvního je bývalý úředník ministerstva práce a sociálních věcí vyhozený ministrem Drábkem za závažné selhání a problémy s vyplácením sociálních dávek. Autorem druhého posudku je společnost, jež se podle veřejně dostupných informací podílela na údajně zmanipulovaném výběrovém řízení pro město Znojmo,“ uvedl primátor.

O nadhodnocenou zakázku nešlo ani podle ředitele Bitservisu Pavla Musila. „Oslovovali jsme kvůli tomu oponentní odborníky, kalkulaci ceny jsme nyní přednesli i policii, nijak ji nerozporovala,“ řekl.

Druhý obviněný úředník s dotčenou společností o uzavření dodatku ke smlouvě vyjednával. „V přímém rozporu se svými stanovenými povinnostmi nepředložil radě města dodatek k seznámení a ke schválení, ale předložil ho k podpisu přímo primátorovi,“ uvedl Matzner. Podle policie hrozí oběma mužům až desetileté tresty.

Kriminalisté případ vyšetřují od loňského roku. České Budějovice s IT firmou spolupracují již několik let, předchozí dodatky ke smlouvám aby byly standartně schváleny radou města.