Policie prohledává Úřad Regionální rady v Praze

policie

policie Zdroj: ctk

Policisté prohledávají budovu Úřadu Regionální rady na Karlově náměstí v Praze, ve kterém sídlí Region soudržnosti Střední Čechy, uvedla to asistentka ředitele Petra Křečková. Údajně se zajímají se o dotační programy Středočeského kraje.

Petra Křečkové uvedla, že si policie odnáší z úřadu některé dokumenty. „Nemohu sdělit o jaké projekty se jedná,“ uvedla. Úkon souvisí s případem obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. „Je to standardní úkon podle trestního řádu v rámci vyšetřování kauzy, kterou vedeme,“ řekla ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová, která Rathův případ dozoruje.

Úřad řídí rozdělování prostředků z fondů Evropské unie z Regionálního operačního programu (ROP) regionu soudržnosti Střední Čechy. Současný systém, kdy se o přidělování peněz rozhoduje přímo na krajské úrovni, začal fungovat před šesti lety pro období 2007 až 2013.

Kauza má být pokračováním nedávného zadržením poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Spolu sním začala policie stíhat dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či exposlance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji.

Nezákonně se prý rozdělovaly evropské dotace také v Jihočeském a Plzeňském kraji. Obžalobě čelí bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho bývalý podřízený, vedoucí územního odboru implementace programu České Budějovice Martin Půlpytel. Údajně zasahovali do schvalování projektů a žádostí o dotace. Tímto případem se zabývá pražský městský soud.

Podle vládních plánů by měly regionální operační programy v letech 2014 až 2020 zaniknout. Kraje chtějí bojovat za jejich zachování.