Policie stíhá šéfa Unexu kvůli podvodu s akciemi

Společnost Unex vyrábí těžkou techniku

Společnost Unex vyrábí těžkou techniku Zdroj: bagry.cz

Pražská policie začala stíhat generálního ředitele uničovské společnosti Unex Karla Kalného a ještě dalšího člověka. V této souvislosti také policisté šéfovi firmy, vyrábějící těžařské stroje, v půlce října obstavili nemovitý majetek.

Detektivové, kteří případ vyšetřují, o něm nechtějí sdělovat jakékoli podrobnosti. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová nicméně vyšetřování Karla Kalného a druhé podezřelé osoby potvrdila. „Bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro podvod v nejpřísnějším odstavci. Jde o podvodné jednání v souvislosti s akciemi. Byl dán návrh na vzetí do vazby, kterému ale soud nevyhověl,“ konstatuje Zenklová.„Nevidím nejmenší důvod, proč se k tomu jakkoli vyjadřovat,“ zareagoval na otázky týdeníku Euro mluvčí Unexu Boris Keka.

Olomoucké Vrchní státní zastupitelství už přitom před časem obžalovalo personálního ředitele Unexu ze zvlášť závažného stamilionového podvodu. „Personální ředitel s úmyslem snížit mzdové náklady společností skupiny praktikoval systém spočívající v tom, že zaměstnance přiměl k výpovědi ze standardního pracovního poměru, uzavřel s nimi dohody o pracovní činnosti v trvání odpovídajícímu nekolidujícímu zaměstnání pro účely výplaty podpory v nezaměstnanosti, současně s nimi uzavřel pracovní smlouvu na dobu určitou se stejnými parametry jako původní pracovní smlouva, ovšem s nástupem práce v den, kdy uplyne podpůrčí doba osoby evidované u Úřadu práce, zaručil jim příjem odpovídající jejich průměrnému měsíčnímu příjmu z původního pracovního poměru, jenž se skládal z platu z dohody o pracovní činnosti, podpory v nezaměstnanosti a části odstupného (měsíčně se „rozpouštějícího“ do příjmu), přičemž zaměstnanci vykonávali při existenci dvojí evidence pracovní doby v zásadě stejnou práci ve stejném rozsahu jako při původním pracovním poměru,“ sdělil týdeníku Euro žalobce Martin Brzobohatý s tím, že stíhání Kalného i obstavení Kalného majetku s tímto případem nesouvisí.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro