Policie uvedla podrobnosti o akci Octavian

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: Profimedia

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zveřejnili podrobnosti k páteční akci v Košířích. V rámci operace s krycím názvem "Octavian" rozkryli rozsáhlý případ podezření ze spáchání zločinu zkrácení daně. Případ nemá žádnou spojitost s vydavatelstvím Mladá fronta.

Z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby obvinili osm mužů a jednu ženu. Tyto osoby patří do skupiny, která se měla vylákáním nadměrných odpočtů DPH obohatit o minimálně 780 milionů korun. Policie dnes znovu potvrdila, že vydavatelství Mladá fronta se případ netýká.

„Chtěli bychom opětovně zdůraznit, že tento případ se netýká činnosti uvedeného vydavatelství a žurnalistické činnosti. Příkaz k prohlídce jiných prostor jsme od Okresního soudu pro Prahu 5 měli na celý objekt. V rámci prováděných úkonů jsme museli otevřít i neoznačené prostory. Jakmile jsme zjistili, že tyto prostory se nevztahují k námi prověřované obchodní společnosti a advokátní kanceláři, kanceláře jsme opustili,“ uvedla dnes policie.

Do hledáčku detektivů se dostala skupina podezřelých osob v létě 2012. Dalších několik měsíců policisté sledovali a dokumentovali činnost jednotlivých členů skupiny. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že obvinění měli finančnímu úřadu předávat daňová přiznání se záměrně zkreslenými údaji.

Trestní stíhání šesti osob je vedeno na svobodě, tři obvinění jsou stíhaní vazebně. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.