Policie zadržela osm lidí kvůli přidělování městských bytů v Brně

Policie zadržela osm lidí kvůli přidělování městských bytů v Brně

Policie zadržela osm lidí kvůli přidělování městských bytů v Brně Zdroj: Foto Blesk - Jiří Nováček

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Aktuálně dělají domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Zásah by se měl týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed, řekla předsedkyně kontrolního výboru Monika Lukášová Spilková, která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala. 

„Policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně bylo z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku zadrženo osm osob,“ uvádí státní zastupitelství. Státní zástupkyně si vyhradila poskytování informací v této věci. „Já mohu pouze sdělit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení, nicméně podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ řekl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Policisté vedou pod dozorem státní zástupkyně trestní řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině, zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dále ze spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Lukášová Spilková uvedla, že jako předsedkyně kontrolního výboru dlouhodobě na nesrovnalosti při přidělování městských bytů upozorňovala. „Nejen na nakládání při přidělení, ale také na podivné směny, podnajímání bytů a tak dále. Chodily i podněty od občanů, kteří si všimli podivných věcí,“ řekla Lukášová Spilková.

„Na radnici Brno-střed policie nezasahuje, zaměstnanci, úředníci jsou v práci, fungujeme běžným provozem,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Server Aktuálně.cz uvedl, že policisté zasahují u Otakara Bradáče, který byl někdejším obchodním partnerem ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Z jeho bytu v centru Brna policisté vynášeli věci do přistavených automobilů. V zářijových volbách Bradáč obhájil mandát zastupitele Brna-středu, přičemž v končícím volebním období vede na stejné radnici bytovou a dislokační komisi, které rozhodují o tom, komu radnice přidělí byty.

Policisté v posledních letech zasahovali v Brně několikrát v souvislosti s možným kupčením s byty a braním úplatků. Odhalili organizovanou zločineckou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Jednalo se o kauzu s názvem Stoka, v níž šlo o ovlivňování veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed. Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší trest 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud v kauze rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.