Policie zajistila nemovitosti exhejtmana Ratha

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání Zdroj: ctk

Kriminalisté zajistili nemovitosti poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) viněného z korupce. Krok policie spojuje právník s tím, že poslanci v polovině srpna vyprší tříměsíční lhůta pro jeden z důvodů jeho vazebního stíhání - možné ovlivňování svědků. Detektivové se podle něj snaží o to, aby Rath neměl peníze na složení kauce pro případné propuštění z vazby.

„Dnes jsme obdrželi usnesení o zadržení majetku,“ uvedl rathův advokát Roman Jelínek. Podle něj je s podivem, že se tak stalo až 2,5 měsíce po zahájení poslancova stíhání. Jeho spoluobvinění, ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, mají obestavený majetek už od května. „Podle mého názoru je to kvůli snaze zamezit nahrazení vazby peněžitou zárukou,“ prohlásil advokát.

Podle druhého Rathova advokáta Adama Černého se policie snaží Rathovi znemožnit propuštění z vazby „dost pokoutným způsobem“. Dnes byla například vyslechnuta asistentka poslance bez přítomnosti právníků, řekl Černý České televizi. Proti zajištění Rathova majetku podají stížnost, dodal.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká se k případu nevyjádřila, podle ní si státní zastupitelství vyhradilo právo o kauze informovat. Dozorového státního zástupce Petra Jiráta se ČTK nepodařilo zastihnout.

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Před necelými třemi týdny pak policie doručila sněmovně žádost na kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice. Podle médií přijal od zástupců firem Hospimed, Puro-Klima a B.Braun Medical celkem devět milionů korun.

Spolu s Rathem zadržela policie v květnu dalších sedm lidí, například Pancovou či Kotta. Také oni se podle odposlechů podíleli na machinacích se zakázkami ve středočeských nemocnicích. V červenci pak detektivové začali stíhat devátého člověka.

Mandátový a imunitní výbor by se měl kvůli Rathovi sejít na počátku září, následně by měli o jeho vydání rozhodovat poslanci.