Policista o Žďáru: útočnice mě měla v absolutní moci, abych ji neohrožoval

policejní vyjednavač Petr Gruber, který zasahoval při útoku psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou.

policejní vyjednavač Petr Gruber, který zasahoval při útoku psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Zdroj: ctk

Žena, která ve Žďáru nad Sázavou ubodala ve škole studenta, nechtěla s policejními vyjednávači vůbec komunikovat. Přesto se jim podařilo zajistit ošetření další zraněné studentky a její přenos k záchranářům. Vyjednávač Petr Gruber, který byl za zraněnou studentku vyměněn a při zásahu utrpěl zranění na hlavě, za svůj čin získal medaili za statečnost od ministra vnitra Milana Chovance a šéfa policie Tomáše Tuhého.

Gruber se s kolegy dostal na místo činu zhruba půl hodiny poté, co byl incident ve škole oznámen na tísňovou linku. Podle něj šlo o nejvážnější situaci, kterou v roli policejního vyjednávače zažil. „Když jsme jeli na místo, tak již byla informace, že je tam mrtvý student a další studentka je zraněná,“ uvedl Gruber. Vyjednávači také věděli, že útočila žena a že ohrožuje další lidi nožem.

Ženu se již dříve léčila na psychiatrii kvůli pokusu unést v Havířově sedmiletou dívku a zranění vychovatelky. Ve žďárské škole bez varování zaútočila nožem na sedmnáctiletou studentku. Dívce přišel na pomoc spolužák, kterého žena nožem zabila. Studentce se podařilo utéct. Žena vzápětí chytla další žačku střední školy, bodla ji do břicha, a pak ji držela v šatnách jako rukojmí.

Policisté přivádějí k jihlavskému okresnímu soudu ženu, která v úterý ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila.Policisté přivádějí k jihlavskému okresnímu soudu ženu, která v úterý ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila. | ctkŠestadvacetiletá útočnice byla obviněna z vraždy a braní rukojmí, za což jí hrozí až 20 let vězení či výjimečný trest (foto: ČTK)

Gruber dělá policejního vyjednávače od roku 2003 a účastnil se zhruba 25 akcí. Většinou jednal se sebevrahy a lidmi, kteří se někde zabarikádovali. „Hlavní rozdíl byl v tom, že s ženami tolik nevyjednáváme, většinou jednáme s muži,“ podotkl Gruber.

Osobně prý nebyl v kontaktu s ostatními poškozenými studenty a při akci se mu podařilo udělat výměnu za zraněnou studentku. S ženou tak zůstal místo ní. Podle něj to byla jediná možnost, jak dívku zachránit. „Vytvořila si pozici, že mě měla v absolutní moci, abych jí nemohl ohrožovat,“ popsal Gruber. Pak už proti ženě zakročili jeho kolegové ze zásahové jednotky.

Dobře namazaný policejní stroj

Když se stal rukojmím, tak musel přemýšlet nad každým slovem, které řekne. Situace byla o to složitější, že žena s policistou nekomunikovala. „To, že to trvalo celou dobu, mě nepřekvapilo,“ zdůraznil.

Akce podle něj byla týmovou prací, vyjednávači i jejich kolegové ze zásahové jednotky totiž musejí pracovat jako „dobře namazaný stroj“. „Byli jsme u případů, kdy to je nebezpečné, ale zpravidla ke zranění vyjednávače nedochází. Pokaždé máme krytí,“ dodal Gruber.

Zachránil studentce život

Podle Chovance si ocenění zasloužil, protože se nebál nasadit svůj život nad rámec práce policejního vyjednávače. „On se nabídl výměnou za studentku, což jí pravděpodobně zachránilo život. V ten moment, kdy docházelo k výměně, tak zasáhla zásahová jednotka. Přispěl rozhodující měrou k tomu, že nikdo další neumřel,“ řekl ČTK Chovanec.

Podle Tuhého je policista hrdinou. „Tím hrdinstvím a činem, kterým zachránil život dívce, dokázal, že jsou u policie opravdu lidé, kteří tam mají své místo a na které jsem právem pyšný,“ dodal Tuhý.