Policisté stojí za Lessym, podpořili ho peticí

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: profimedia.cz

Unie bezpečnostních složek (UBS) vyjádřila podporu policejnímu prezidentovi Petru Lessymu ve sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Členové odborové unie sepsali petici, v níž se staví za Lessyho. Podepsalo ji už několik set lidí. Informoval o tom předseda UBS Zdeněk Buřič. Lessy ve čtvrtek uvedl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA. Ministr to popřel.

„Členská základna Unie bezpečnostních složek je kolem 5000 lidí a já tajně doufám, že to podepíše každý čestný policista,“ řekl České televizi (ČT) místopředseda UBS Miloš Plechatý. „Slibujeme si od toho, že pan policejní prezident tuto podporu uvidí a zůstane i nadále policejním prezidentem,“ dodal.

„Jsou sice chvíle, kdy se nemusíme shodnout v některých záležitostech, ale v otázce pravdy, slušnosti a stavovské cti musí jít dílčí odlišnosti stranou. Děkujeme, že se stavíte za policii a za policisty, my stojíme za Vámi,“ píše se mimo jiné v petici.

Kalousek už dříve potvrdil informaci médií, že byl v telefonickém kontaktu s vyšetřovatelem případu letounů CASA Jiřím Mazánkem. Vyšetřovatel oznámil žalobci v případu CASA, že vnímal ministrův telefonát jako nátlak, ale Kalousek zastrašování popírá.

Později policejní prezident Petr Lessy uvedl, že také jemu kvůli kauze ministr financí volal a vyčítal mu postup policie v této věci. verze je však zcela jiná, se šéfem policie prý mluvil hlavně o penězích na nové policejní automobily Volkswagen Passat. Lessy to popřel.