Politici ČSSD začali ztrácet popularitu

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: E15

Opoziční politici v čele se sociálním demokratem Jiřím Dienstbierem dál vévodí žebříčku popularity, třebaže vesměs trochu ztratili. Ukázal to průzkum agentury STEM, podle níž jde o první reakci veřejnosti na kauzu obviněného poslance Davida Ratha.

Například Jiří Dienstbier přišel téměř o desetinu příznivých hodnocení. Klesla však i popularita některých vládních politiků. Kandidát ČSSD na prezidenta Dienstbier je nejpopulárnějším politikem v zemi podle STEM už od září. Na druhém místě je předseda nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka. Průzkum agentura prováděla v době kdy policie zadržela poslance ČSSD Davida Ratha.

Z politiků vládních stran se nejvýše umístila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která na čtvrtou pozici odsunula prvního místopředsedu sociální demokracie Michala Haška. Pátá skončila místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Mírně však klesla i popularita některých politiků vládní koalice. Tři procentní body ztratili ministři zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a obrany Alexandr Vondra (ODS) a také vicepremiérka Karolína Peake, která opustila Věci veřejné a zakládá stranu LIDEM.

Průzkum se konal ve dnech 12. až 21. května. První informace o Rathově zadržení se objevily 15. května ráno. Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku.