Pomáhali miliardářům, teď právníci z BBH investují do firem v potížích

Jan Petřík

Jan Petřík Zdroj: Rasch Jan/Euro

V Česku se objevil nový hráč, který se zaměří na nákupy takzvaných distressových aktiv. Tedy společností nebo realitních projektů, které mají například problémy s financováním nebo s rozhádanými akcionáři. Společnost Nordic Investors dlouholetých elitních právníků advokátní kanceláře BBH Tomáše Otruby a Jana Petříka má již hotovou první akvizici za nižší stovky milionů korun.

„Během pouhých několika měsíců, kdy společnost aktivně působí na trhu, jsme úspěšně vyjednali, podepsali a vypořádali akvizici v oblasti ´distressed assets´ ve výši přesahující deset milionů eur,“ uvedl Otruba. Zveřejnění konkrétních detailů první transakce investoři plánují, až to bude právně možné.

První nákupy zvládají oba byznysmeni utáhnout z vlastního kapitálu. Potom budou na trhu hledat pro jednotlivé projekty další investory. V hledáčku mají hlavně společnosti z nemovitostí a informačních technologií. Nevylučují ani nákupy v zahraničí.

„Poškozený subjekt opravit, očistit, zajistit jeho životaschopnost a nakonec ho se ziskem prodat. Anebo, v případě že už není co opravovat, pracovat s pohledávkami tak, aby výnos z jejich realizace byl co nejvyšší,“ popisuje Petřík obchodní strategii.

Tomáš OtrubaTomáš Otruba | Hynek Glos/EuroTomáš Otruba (foto: Hynek Glos/Euro)

Oba partneři mají ze své advokátní praxe bohaté zkušenosti s velkými obchody. Otruba například pomáhal skupině PPF s převzetím největšího tuzemského mobilního operátora, společnosti Telefónica Czech Republic.

Byl rovněž u restrukturalizace sázkové kanceláře Sazka a jejího prodeje investiční skupině KKCG. Petřík zase dva roky působil v čele věřitelského výboru zkrachovalé developerské společnosti ECM.