Poptávka byla letos po obchodních zástupcích či projektových manažerech

práce

práce Zdroj: profimedia.cz

Zaměstnavatelé v letošním roce podle údajů pracovního portálu Jobs.cz nejčastěji hledali obchodní zástupce, v nabídce bylo 9113 těchto pracovních příležitostí. Na chvostu zájmu se naopak ocitli astronomové, archeologové, stavěči dekorací, dabéři a zahradní architekti. Pro každou z těchto profesí bylo vypsáno jediné místo. Vyplývá to ze statistik portálu.

Druhou příčku s odstupem zaujali administrativní pracovníci s nabídkou 5162 pozic, které velmi těsně následují projektoví manažeři s 5131 volnými místy a programátoři s 5118 nabídkami. První pětici uzavírají account manažeři s 4296 pozicemi.

Na Jobs.cz bylo v roce 2012 vystaveno v průměru 21 395 pracovních pozic měsíčně. Nejvíce míst bylo uchazečům k dispozici netradičně již v únoru, konkrétně 22 796, následující mírný útlum ovlivnil vývoj ve zbytku roku. Lidé na vystavené pozice zaslali každý měsíc průměrně 516 tisíc reakcí.

Největší zájem měli lidé o práci v oboru prodej a obchod, v němž to zkusil každý pátý člověk. Dalších 16 procent reakcí směřovalo na administrativní pozice a sedm procent na místa v bankovnictví.

Obchodní pozice a administrativa bývají často záložní variantou

„Velký zájem lidí o práci na obchodních pozicích a v administrativě přitom není dán jen silnou poptávkou firem, ale také faktem, že zde nejsou výrazné kvalifikační bariéry a část uchazečů proto tato místa volí jako záložní variantu. Oblast informačních technologií, zejména oblast vývoje aplikací a systémů, je přesně opačným případem,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která Jobs.cz provozuje.

Během roku 2012 byla alespoň jedna pracovní pozice vystavena v celkem 419 různých profesích. Mezi méně obvyklé patřily například pozice sommeliérů s 12 nabídkami, pracovníků letového provozu s 11, taxikářů či osobních řidičů s 11 volnými místy, archivářů s osmi, portýrů s pěti, tanečníků se třemi či rekvizitářů, filozofů a historiků se dvěma nabídkami.