Poslanci budou volit nového ombudsmana. Favorizovaného Křečka odmítají opozice i Šabatová

Kandidát na ombudsmana Vít Alexander Schorm

Kandidát na ombudsmana Vít Alexander Schorm Zdroj: ČTK

Jan Matys, kandidát na ombudsmana.
Odcházející ombudsmanka Anna Šabatová
3
Fotogalerie

Poslanecká sněmovna rozhodne o tom, kdo vystřídá Annu Šabatovou na postu veřejného ochránce práv. Za favorita je považován nynější zástupce Šabatové a bývalý poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Sama Šabatová jej ale za vhodného kandidáta nepovažuje, hlasovat pro něj nehodlá ani opozice.

Kromě Křečka se o post ucházejí vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm a advokát Jan Matys. Nynějšího zástupce veřejné ochránkyně práv vedle sociálnědemokratických poslanců pravděpodobně podpoří i koaliční ANO, jehož poslancům podporu Křečka podle Deníku N doporučila stranická centrála.

Opozice hodlá za nástupce Anny Šabatové podpořit zbylé dva kandidáty. Poslanecký klub ODS se chystá hlasovat pro Matyse, TOP 09 bude volit Schorma. Další opoziční strany váhají, rozhodně ale odmítají, že by podpořily Křečka. Pokud bude odpolední první kolo volby neúspěšné, bude následovat druhé hlasování v podvečer. Pokud by nebyl nikdo zvolen, celý proces se musí zopakovat s novými kandidáty. 

Křečka, kterého nominoval prezident Miloš Zeman, si jako svého nástupce ve funkci nepřeje ani Šabatová. „Opakovaně jsem řekla, že není dobrým kandidátem. A on to ve svých rozhovorech teď vlastně potvrdil, když bagatelizoval existenci diskriminace,“ řekla v rozhovoru pro E15 Premium.