Poslanci dluží bankám desítky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Řada poslanců z vládních i opozičních řad během loňského roku splácela milionové hypotéky a dluhy. Například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dlužil na hypotéce 12,6 milionu korun a poslanec VV Michal Babák na dvou hypotékách celkem 11,5 milionu korun. Vyplývá to z majetkových přiznání, které zpřístupnil na internetu sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Jiní politici, mezi nimi například odcházející premiér Petr Nečas (ODS) nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jsou bez dluhů. Přiznání podali všichni poslanci kromě Romana Pekárka, který je ve vězení. Doručil ho i David Rath, který je od loňského května ve vazbě, jeho přiznání však zatím není dostupné.

Schwarzenberg loni získal tři desítky pozemků, většinu z nich koupil, jeden získal jako náhradu. Vesměs šlo o louky a pole. Za prodej 1,5 procenta akcií společnosti Respekt Publishing získal zhruba dva miliony korun, na nájemném dostal zhruba 11 milionů korun. Přiznal i darovaný obraz v hodnotě 30 tisíc korun.

Poslanec Babák dlužil na hypotéce u Komerční banky 7,73 milionu a na další hypotéce u Sberbank 3,75 milionu korun. Z prodeje části své firmy získal loni 2,2 milionu korun. Jak uvedl, šlo o příjem z prodeje, který je rozložený do více let. Dodal, že má poměrně vysoké příjmy, které nesouvisí s jeho mandátem. Například z podnikání loni získal půl milionu korun.

Poslankyně z klubu TOP 09 a Starostů Jaroslava Schejbalová dlužila třem různým věřitelům celkem 1,25 milionu korun. Její kolega Jan Smutný měl hypotéku 2,3 milionu korun a u stavební spořitelny dlužil 240 tisíc korun. Další poslanec TOP 09 František Laudát si ve Státním fondu dopravní infrastruktury vydělal 108 tisíc korun a podnikáním získal milion a 40 tisíc korun. Na hypotéce dlužil 3,6 milionu korun.

SněmovnaSněmovna|ctk

Místopředseda Sněmovny Jiří Oliva (TOP 09) podnikal ve výrobě elektrické energie z fotovoltaické elektrárny a vydělal si takto 131 426 korun.

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek dlužil na hypotéce 650 tisíc korun. Jeho předchůdce v čele rozpočtového výboru v minulém období a současný předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka dlužil na hypotéce milion a 26 tisíc korun. Navíc splácel leasing, který ke konci roku představoval zhruba 194 tisíc korun.

Místopředseda Sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek loni hospodařil bez dluhů i vedlejších příjmů. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl dlužil soukromému věřiteli 951 544 korun. Jeho stranický kolega Václav Votava dlužil na hypotéce ke konci roku 680 tisíc korun a na úvěru ze stavebního spoření 229 tisíc korun. Bývalý předseda ČSSD a současný předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek uvedl zůstatek půjčky, který ke konci roku představoval 325 821 korun.

: