Poslanci na mimořádné schůzi projednají peněžité dary pro STAN

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: profimedia.cz

Poslanci se příští týden mimořádně sejdou kvůli peněžitým darům, které obdrželo vládní hnutí STAN. Schůzi dnes svolalana čtvrtek 13. ledna předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) z podnětu 64 poslanců opozičních hnutí SPD a ANO. Podle STAN je iniciativa opozice zbytečná.

Opoziční poslanci chtějí vysvětlit původ peněz pro hnutí STAN ze zahraničí, stojí v návrhu programu. Hnutí v dnešní tiskové zprávě uvedlo, že žádné peníze ze zahraničí nepřijalo. "Hnutí STAN přijímá dary pouze od právnických osob se sídlem v ČR a od českých občanů. To si lze snadno ověřit kontrolou transparentního účtu," sdělilo.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je tak už název mimořádné schůze "Vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí" zavádějící. Hnutí je podle něj připraveno příští týden na vlastní tiskové konferenci nebo při diskusi před schválením programu schůze na dotazy a argumenty odpovědět. "Jenom znovu říkám: naše veškeré dary byly přijaty podle zákona, prošly všechny vnitřní kontrolou a všechna IČO firem jsou česká," řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

Už dříve hnutí STAN uvedlo, že dary, které dostalo, pocházejí výhradně od firem se sídlem v Česku a s dohledatelnou vlastnickou strukturou. Ohradilo se vůči spekulacím o darech i o tom, že by se někdo mohl jejich prostřednictvím snažit o ovlivňování politického rozhodování.

Podívejte se na medailonek předsedy hnutí STAN Víta Rakušana:

Video placeholde
Medailonek: Vít Rakušan • Videohub

Na sponzorské dary přicházející v posledních dvou měsících na transparentní účet STAN upozornila před časem Mladá fronta DNES. Podle listu šlo o částky 100 tisíc až 200 tisíc. Posílaly je podle deníku firmy, které ovládají stejní lidé, respektive společnosti, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily. "Za dva měsíce už straně takto rozdrobeně poslaly přes tři miliony korun," uvedl list.

Hnutí STAN tvrdí, že všechny finanční dary jsou legální peníze přijaté na transparentní účet. Hnutí se "důrazně ohradilo" proti informacím, že peníze pocházejí od kyperských firem. Jde podle STAN o společnosti, které mají české identifikačního číslo, sídlo v Česku, kde také odvádějí daně a zaměstnávají pracovníky. Hnutí uvedlo, že zaznamenalo tři dary od firem, které mají spoluvlastníky s kyperskými pasy, což z nich ale nedělá kyperské společnosti.

Mimořádná schůze se nakonec nemusí uskutečnit, když Sněmovna neschválí návrh jejího programu. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro diskusi, byť omezenou.

V nynějším volebním jde o druhou mimořádnou schůzi svolanou z podnětu opozice. V polovině prosince se poslanci sešli na žádost ANO k předlohám, kterými chtěl někdejší kabinet Andreje Babiše (ANO) řešit růst cen energií. Po třech hodinách vystoupení řečníků s přednostním právem strany nové vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů neumožnily schválení návrhu programu schůze a Sněmovna předlohy neprojednala.