Poslanci se v pátek třináctého nesejdou. Kvůli volebnímu sjedu ČSSD

Poslanci ČSSD

Poslanci ČSSD Zdroj: ctk

Sjezd ČSSD zrušil jeden jednací den Sněmovny. Poslanci se kvůli volebnímu zasedání sociálních demokratů nesejdou v pátek 13. března, kdy dvoudenní sjezd v pražském Kongresovém centru začíná.

Skutečnost, že jednání dolní komory ustoupí stranické akci, není novinkou. Obdobně se postupovalo už v minulosti. Schůze Sněmovny potrvá příští týden od úterního odpoledne do čtvrtku. „Důvodem je dohoda politických klubů na tom, že v pátek Sněmovna nejedná na základě žádosti klubu sociální demokracie,“ řekl už dříve předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Podobně poslanci postupovali například před čtyřmi lety. Tehdy odpadly dva jednací dny, vedle pátku i čtvrtek, kdy zasedla vláda. Zrušení pátku jako jednacího dne žádali tenkrát rovněž sociální demokraté. „Bývá dobrým zvykem vyhovět takové žádosti,“ podotkl někdejší předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

O rok později, na přelomu října a listopadu 2012, poslanci přerušili schůzi kvůli vnitrostranickým záležitostem dokonce na celý týden. Tehdy vládní občanští demokraté se nemohli kvůli rebelii skupiny poslanců dohodnout na podobě daňového balíčku. Kongres ODS, jenž se ve sněmovní pauze konal, ale spory nevyřešil. Daňové změny byly schváleny až po rezignaci několika poslanců ODS.

ANo chtělo čtvrtek

Původní dohoda pro příští týden zněla tak, že Sněmovna bude jednat jen v úterý a ve středu. Vládní frakce ANO se ale později údajně postavila proti zrušení čtvrtečního jednání, kdy jsou na programu zejména pravidelné interpelace na členy vlády.

Schůze Sněmovny bude potom pokračovat od úterý 31. března. Poslanci by mohli jednat až dva týdny, následující dva jsou v harmonogramu vyhrazeny pro jednání výborů.