Poslanci soupeří o koncepci skládkování odpadu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Do hry o zákaz skládkování komunálního odpadu a zvýšení poplatků za jeho ukládání se vložila i ČSSD. Její senátoři, kteří mají v horní komoře většinu, vzkázali poslancům, že nepodpoří změnu zákona, již spolu s rezortem životního prostředí připravil poslanec Ladislav Okleštěk (ANO).

Ten chce od roku 2023 zakázat skládkování odpadu, který lze recyklovat či spálit, a do roku 2020 zdvojnásobit poplatek za skládkování. Ekologové návrhu vyčítají, že bez cílů pro podíl recyklovaného odpadu povede k masivnímu spalování, včetně toho materiálu, který by bylo možné využít i jinak.

Do hry se na poslední chvíli vložil i Robin Böhnisch (ČSSD). Dal si připravit kompromisní variantu, podle níž by poplatky rostly pomaleji a zákaz skládkování by platil až od roku 2024.

Poslanec prý chce zrušit zákaz skládkování

Zástupci tepláren, kteří podporují spalování odpadu, už Böhnische obvinili, že chce zrušit jedno ze stěžejních opatření – zákaz skládkování směsného komunálního odpadu. Rezort životního prostředí, který podporuje Oklešťkův návrh, se k Böhnischově variantě vyjádří až při pátečním třetím čtení zákona.

Variantu pro Böhnische zpracoval Ivo Kropáček z Hnutí Duha. „Protože jsem ve všech pracovních skupinách, znám připomínky všech aktérů. Proto jsem vyhověl žádosti a návrh sepsal. Přirozeně nikdo nebude absolutně spokojený,“ vysvětluje Kropáček.

Brabec návrh podpořil bez námitek

Rezort podle něho původně slíbil, že materiál připraví na základě připomínek k Oklešťkově návrhu. Přestože s některými změnami při vypořádání připomínek souhlasilo, ve druhém čtení ministr Richard Brabec (ANO) Oklešťkův návrh podpořil bez námitek.

Ministerstvo tvrdí, že novelou zákona dá Česko najevo Evropské komisi, že bude plnit cíle pro nakládání s odpadem. Zároveň otevře cestu k čerpání fondů v rámci Operačního programu Životního prostředí. V plánu odpadového hospodářství předloženého v květnu do mezirezortního připomínkového řízení přitom počítalo se zákazem skládkování až od roku 2025. Novou podobu mělo dostat nakládání s odpady do konce roku díky velké novele zákona o odpadech.