Poslanci znovu přerušili debatu o kontroverzní podpoře biopaliv

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Sněmovna dnes opět přerušila úvodní kolo debaty o kontroverzním vládním návrhu na prodloužení podpory biopaliv. Opoziční klub TOP 09 a Starostů si vyžádal přestávku na poradu do 12:45, kdy má Sněmovna na programu zařazeny volební body. Dnes už v debatě o biopalivech zřejmě pokračovat nebude. Debatu o tomto návrhu přerušila Sněmovna předtím už dvakrát.

Zpravodaj k novele a předseda klubu Miroslav Kalousek nejprve neúspěšně navrhoval přerušit projednávání do doby, než bude přítomen ministr financí a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho návrh neprošel, proto si Kalousek vyžádal přestávku.

Kalousek Babiše opakovaně kritizuje za údajný střet zájmů. Babiš je vlastníkem skupiny Agofert, která je dominantním tuzemským výrobcem biopaliv. Babiš se z dnešní schůze omluvil z pracovních důvodů.

Veřejný podvod

Sněmovna ve středu v jiném zákoně zamítla pozměňovací návrh, který měl podporu biopaliv naopak ukončit. Kalousek poté prohlásil, že hnutí ANO se při hlasování dopustilo veřejného podvodu, protože navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění.

Opoziční ODS, TOP 09 a Úsvit už kvůli tomu vyvolaly hlasování o nedůvěře vládě, první v současném volebním období, které se uskuteční v úterý.

Opravdové Palermo