Poslanec Chaloupka čelí žalobě z přijetí úplatku

Otto Chaloupka

Otto Chaloupka Zdroj: ctk

Státní zástupce minulý týden obžaloval poslance Ottu Chaloupku (VV) z přijetí úplatku, píše dnešní Právo. Hlavní líčení u hodonínského okresního soudu začne ještě už letos, poslanci hrozí až osm let vězení. Jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka, který Chaloupkovi dával polovinu svého platu, byl obžalován z podplácení, hrozí mu šestileté vězení.

„Před týdnem byla u Okresního soudu v Hodoníně na oba podána obžaloba, a to pro zločin přijetí úplatku u pana poslance a u bývalého asistenta pro zločin podplácení. Prvnímu hrozí až osm a druhému až šest let vězení,“ řekl Právu šéf hodonínských žalobců Antonín Budiš.

Podle policie se Chaloupka dopustil korupce tím, že si od Vařejky bral až polovinu platu výměnou za tom, že jej zaměstnával. Vařejka na svého šéfa loni podal tretní oznámení. Úplatky měly dosahovat výše až 25 tisíc korun měsíčně. Chaloupka uvádí, že šlo o domluvu, že peníze sloužily jako splátka na předvolební kampaň, kterou Vařejkovi hradil.

K trestnímu stíhání byl Chaloupka poslanci vydán v červnu jako už sedmnáctý poslanec od roku 1993. Před svými kolegy se hájil tím, že obvinění je zmanipulované a má jej diskreditovat. Vařejka mu prý měl splatit 60 tisíc korun, přičemž mu vrátil ve dvou splátkách 37 tisíc korun.