Poslanec Pekárek je za mřížemi

Poslanec Roman Pekárek nastoupil 18. února v Hradci Králové do vězení. Pražský vrchní soud ho poslal za mříže na pět let za korupci. Pekárek, který v Poslanecké sněmovně nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS, s trestem nesouhlasí.

Poslanec Roman Pekárek nastoupil 18. února v Hradci Králové do vězení. Pražský vrchní soud ho poslal za mříže na pět let za korupci. Pekárek, který v Poslanecké sněmovně nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS, s trestem nesouhlasí. Zdroj: ctk

Odsouzený poslanec Roman Pekárek dnes v Hradci Králové nastoupil do vězení. Pražský vrchní soud ho poslal za mříže na pět let za korupci.

Pekárek dostal trest za to, že ještě jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli Petru Ličkovi, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům. Soud Pekárkovi uložil kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250 tisíc korun. Soud mu také na pět let zakázal působit v samosprávě. Kolínská ODS mu pozastavila členství ve straně.

Pekárek, který v Poslanecké sněmovně loni nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS, těsně před vstupem do věznice uvedl, že si ponechá poslanecký mandát. Stále je přesvědčený, že byl odsouzený za věci, které nespáchal. Proto chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Pekárek dorazil do Vazební věznice v Hradci Králové ve 14:30. Dnešek pro něj byl posledním dnem, kdy do vězení mohl nastoupit. Později by už nedodržel stanovenou lhůtu, která začala běžet převzetím soudní výzvy k nástupu do vězení.