Potíže s vyplácením dávek srazily dalšího úředníka

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Kvůli potížím s vyplácením dávek končí i šéf personálního odboru centrálního úřadu práce Jaroslav Dvořák. Odvolal ho generální ředitel této instituce Jiří Kubeša. Důvodem byla Dvořákova špatná komunikace s odborem informatiky ministerstva práce, které má zavádění nového dávkového systému na starosti.

Ministr Drábek již ve čtvrtek oznámil, že kvůli potížím s dávkami o místo přišla výkonná ředitelka úřadu práce a ředitel ministerského odboru informatiky.

„Je to ve spojení s komunikací s IT ministerstva, které je odpovědné za zavádění nových aplikací,“ uvedl Kubeša. Další odvolávání a finanční postihy ve svém úřadu nevyloučil. Chce ale počkat na výsledek analýzy, která by měla být hotova do 10. února. Týká se mimo jiné i práce a vytíženosti jednotlivých ředitelů.

„Některá drobná pochybení už jsme slyšeli a vyhodnotíme to. Nechceme zbrkle udělat nějaké hodnocení, chceme si skutečně ověřit tu situaci, aby zásahy byly důvodné,“ dodal Kubeša. Podle něj je ale nutné udělat hlavně vše ke zlepšení systému, „ne pomstít se lidem“.

Nový systém vyplácení dávek sklízí kritiku od úředníků, odborů, opozice i koaličních partnerů. Pracovníci a odboráři si stěžovali na to, že aplikace nefungují a úředníci nemohou agendu vyřizovat. Pracovali pak přesčas a také o víkendech. Klientům zas vadilo, že stáli ve frontách a peníze dostávali později než obvykle.

Rozhodnutí o odvolání si zatím vyslechla výkonná ředitelka úřadu práce Alena Králová, a to ze stejného důvodu jako Dvořák. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) odvolal šéfa svého odboru informatiky Reného Pitáka. Opoziční ČSSD tyto kroky kritizovala. Podle ní Drábek odvolal jen tři úředníky, hlavní odpovědnost má ale on sám. Sociální demokraté žádají jeho rezignaci. Drábek řekl, že nic jiného od opozice ani nečekal.

Odboráři se dnes s představiteli ministerstva a centrálního úřadu práce dohodli na tom, že resort vytvoří plán kroků k odstranění závad tak, aby nejpozději od dubna systém bez potíží fungoval. Dohlédnout na to má společná komise.