Potvrzeno: Šlachta dostal nabídku být náměstkem Celní správy

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta dnes dostal od ministerstva financí oficiální nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy. Informaci médií potvrdilo ministerstvo financí. Zda funkci přijme, si Šlachta rozmyslí do pondělí, řekl v České televizi (ČT). Od policie Šlachta odešel kvůli nesouhlasu s její reorganizací. Náměstkem by se mohl stát od 1. října.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová, která nabídku učinila, již v pondělí uvedla, že díky rozšíření kompetencí Cení správy při prošetřování trestných činů se spolupráce přímo nabízí. V pondělí nový šéf celní správy Milan Poulíček uvedl, že jeho hlavní prioritou je postavit nový tým a připravit správu na nové kompetence u hazardu a daní z přidané hodnoty.

V pondělí nový šéf celní správy Milan Poulíček uvedl, že jeho hlavní prioritou je postavit nový tým a připravit správu na nové kompetence u hazardu a daní z přidané hodnoty.

Šlachta: Zvážím do pondělka, jestli ji budu akceptovat, nebo nebudu akceptovat. Uvidíme

Šlachta se o nabídce rozhodne do pondělí, je podle něj jediná, které přišla ze strany státu, pro nějž by chtěl pracovat. „Zvážím do pondělka, jestli ji budu akceptovat, nebo nebudu akceptovat. Uvidíme,“ řekl Šlachta v ČT. Odmítl, že by nabídka přišla od ministra financí Andreje Babiše, který tvrdí, že policejní reorganizace vznikla kvůli odstranění ÚOOZ a odstavení Šlachty. „Není to nabídka od Babiše, je to od celníků, je to od pana generálního ředitele (Poulíčka) a samozřejmě od paní náměstkyně (Schillerové),“ řekl Šlachta.

Předchozí ředitel celníků Petr Kašpar ke konci června rezignoval. Následně odešli i další lidé z vedení celní správy. K poslednímu červnu opustil funkci také zástupce generálního ředitele pro výkon Vladimír Štainer. Už začátkem června skončil dočasný náměstek František Halás, když mu vypršela doba, po kterou byl funkcí pověřen. Ke konci července pak odešel i náměstek pro ekonomiku Tomáš Pinkas. Na místa náměstků byla vypsána podle Poulíčka výběrová řízení a většina z nich by měla nastoupit od října.

Spor o reorganizaci policie vyústil i v koaliční roztržku. Proti reorganizaci se postavila část státních žalobců, ministr spravedlnosti a hnutí ANO v čele s ministrem financí Andrejem Babišem.