Povinná školní docházka už od pěti let? VV jsou pro

děti

děti Zdroj: e15

Nejmenší koaliční strana kabinetu Petra Nečase (ODS) Věci veřejné jsou pro zavední školní docházky již v posledním předškolním roce. Místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová řekla, že chtějí tento návrh předložit svým koaličním partnerům. Informuje o tom dnes server Mediafax.

Na příslušné legislativní změne proto bude pracovat expertní skupina společně s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). K návrhu Návratilovou motivoval prý současný stav, kdy do prvních tříd nastupují děti nepřipravené, mnohdy i s logopedickýmu vadami. Ve školce by si proto měly děti zafixovat návyky a pravidelný denní režim, informuje dále Mediafax.

Dnes je běžné, že rodiče zařídí dětem odklad, ale je to pouze na jejich rohodnutí. Poslankyně toto částečně kritizuje, když říká: „Ať si dítě klidně ještě hraje.“ Zároveň si ale uvědomuje, že budou nutné dílčí zmněy ve školském systému, aby návrh mohl začít platit. Podle ní je republika zatížena nedostatkem mateřských školek. To se však dá podle ní změnit tak, že se do návrhu zahrnou také firemní školky. I ty by pak plnily vzdělávací program. Není ale zatím jasné, kdy se dostane příslušný návrh na jednací stůl koaličních partnerů.

Mediafax také zjistil první reakci z druhého tábora, poslankyně a členka školského výboru sněmovny Jaroslava Wenigerová by pro návrh pravděpodobně ruku zvedla. Sama má prý vnučky v Londýně, kde je předškolní docházka povinná - dětem to prý jen prospívá a poté dokáží daleko lépe a přirozeněji zvládnout i základní školu.