Požár neovlivní otevření národního muzea v roce 2018, škody jsou malé

poničené prostory po požáru v Národním muzeu

poničené prostory po požáru v Národním muzeu Zdroj: ctk

Páteční požár Národního muzea nebude mít vliv na dokončení termínu jeho rekonstrukce, který je stanoven na podzim 2018. Při prohlídce místa požáru to uvedl ředitel muzea Michal Lukeš. Škody by podle něj měly být minimální, menší než původně zmiňovaných deset milionů korun. Šíření ohně, který asi vznikl závadou na ventilaci či elektroinstalaci, zabránila protipožární přepážka a rychlý zásah hasičů, uvedl.

Při požáru v noci na pátek podle hasičů oheň zachvátil 200 metrů čtverečních střechy. Budova je kvůli rekonstrukci prázdná. Dnes muzeum uvedlo, že požár poškodil asi 70 metrů čtverečních půdních prostor. Ještě v pátek byla odstraněna střešní krytina a likvidovaly se následky požáru. Provedly se sondy do podlah kvůli zjištění přítomnosti vody. Většinu vody použitou při hašení zachytila izolace. Nepoškozena zůstala i stropní výmalba v přízemí budovy.

Hořelo pod střechou v západním křídle budovy. Během rekonstrukce se podle Jana Kučery z Metrostavu stejně plánovalo tyto části odstranit. „Z prostorových důvodů se zde po válce udělaly kanceláře. V projektu je udělat celou novou střechu, zničit to ošklivé z 50. let (20. století) a udělat z toho památku 19. století,“ řekl Lukeš.

Ventilace kvůli azbestu

Příčina požáru podle něj ještě známá není. V inkriminované části budovy se nachází azbest, u něhož je jakési odclonění, aby se jeho částečky neuvolňovaly do okolí. „Proto tam 24 hodin denně byla ventilace a buď technickou závadou na té ventilaci, nebo na elektřině k ní vedoucí pravděpodobně došlo k zahoření,“ uvedl Lukeš. Příčinu požáru zjišťují hasiči s kriminalisty.

„Štěstí bylo, že to zaprvé zastavila protipožární přepážka (…), potom bleskurychlý zásah hasičů s tím, že zázrakem se ten požár nedostal do kopule, protože potom by to byl zásadnější problém. A další dobrá zpráva je, že ani voda, čehož jsme se báli, neprotekla a odpařila se při hašení. Škody ještě nemáme vyčíslené, ale budou v podstatě minimální a na průběh stavby to nebude mít vůbec žádný vliv,“ řekl ředitel muzea.

Štěstí bylo, že to zaprvé zastavila protipožární přepážka ( ), potom bleskurychlý zásah hasičů


Budova muzea je několik let kvůli generální rekonstrukci vyklizená. Sdružení firem Metrostav, Průmstav a Imos, které opravu provádí, uzavřelo před zahájením prací pojistku na miliardu korun. Z ní by se podle ředitele muzea měla škoda za požár a jeho následky uhradit.

Po otevření muzea budou k prvním výstavním projektům patřit expozice připomínající vznik samostatného Československa a v roce 2019 pak velká výstava o české egyptologii se zápůjčkami s káhirského muzea.