Práce v Motole pojedou dál, pohyb zavinilo podloží

Fakultní nemocnice v Praze-Motole

Fakultní nemocnice v Praze-Motole Zdroj: ctk

Fakultní nemocnice Motol obnoví od úterý stavební práce na rekonstrukci křídla B dětské nemocnice. Oznámilo to její vedení. Stavba až do jejího dokončení v polovině příštího roku bude ale pod zostřeným dohledem.

Letitá budova křídla B se v posledních dvou týdnech při stavebních činnostech hnula až o deset centimetrů. Minulou středu proto krizový štáb rekonstrukci pozastavil a řešilo, zda bude nutné vyklidit i ta křídla dětské nemocnice, kde jsou pacienti. Statik ale rozhodl, že to není nezbytné.

Příčinou posunu byla podle závěru expertů změna hydrogeologických podmínek podloží. Nepotvrdili tak spekulace, že by pohyb mohl mít souvislost s nedalekou stavbou trasy metra.

Odborníci uvedli, že původní nemocnice se stavěla ve složitých hydrogeologických poměrech, ve svahu a na pozemku s podzemními vodami. Oba tyto faktory dle nich přispěly k určité nestabilitě podloží.

Nemocnice se stavěla v letech 1964 až 1977 a dnes již nikdo nedokáže fundovaně odpovědět, proč se tehdy začala stavět na nepevném podloží. Křídlo, u něhož nastal posun, pochází z roku 1964.

Na rekonstrukci a modernizaci dětské nemocnice bylo od roku 2008 ze státního rozpočtu vynaloženo podle údajů ministerstva zdravotnictví 2,67 miliardy korun, z mimorozpočtových prostředků 390 milionů a ze zdrojů nemocnice 462 milionů.

Rekonstrukci křídla B hradí Motol výhradně ze svých zdrojů, dodavatelský úvěr 280 milionů bude splácet do roku 2016. Práce provádí firma Metrostav, která buduje i nedalekou trasu metra.