Praha 5 hledá kupce pro kritizované obří truhlíky

Truhlíky na Praze 5

Truhlíky na Praze 5 Zdroj: E15 Stepan Bruner

Radnice Prahy 5 rozprodá část betonových květináčů. Rozhodli o tom radní městské části. V první fázi radnice prodá 66 květináčů, zbylých 179 kusů je vázáno do roku 2018 dotačním programem a radnice je nemůže prodat. Květináče pořídila Praha 5 před několika lety. Proti umístění nádob v ulicích městské části tehdy protestovali obyvatelé, vedení radnice je pak sestěhovalo na několik volných prostranství.

„Jednáme s některými zájemci, kteří mají pro květináče využití. Budeme je prodávat za cenu, za něž jsme je pořídili,“ uvedl zástupce starosty Martin Slabý (ANO).

Obří betonové květináče začala radnice na území Prahy 5 instalovat v červenci 2012 v rámci projektu Snížení imisní zátěže ozeleněním ulic. Celkem jich koupila 245 za 18 milionů korun. Proti umístění v ulicích se ale postavili místní obyvatelé, podle nichž květináče překážely a omezovaly průchod. Potíže s nimi byly také ve chvíli, kdy pod nimi například prasklo vodovodní potrubí.

V roce 2013 také Praha 5 dostala za květináče pokuty od památkářů. Důvodem bylo, že radnice květináče umístila na památkově chráněných územích bez povolení památkářů.

Zbývajících 179 květináčů si radnice zatím nechá. Pokud by se jich zbavila, přišla by o dotaci z evropských fondů. „V případě porušení pravidel by městská část musela vracet dotace,“ uvedla mluvčí Helena Šmídová.

V minulosti se objevilo několik nápadů, co s květináči udělat. Minulá vedení kromě prodeje uvažovala například o jejich zakopání pod zem nebo je zvažovala obložit dřevem a umístit na jejich boky lavičky. Květináče se staly také terčem recesistů, ale i vandalů.