Praha 5 dostala za obří květináče pokutu od památkářů

Truhlíky v Praze 5 se setkaly s vlnou odporu

Truhlíky v Praze 5 se setkaly s vlnou odporu Zdroj: E15 Stepan Bruner

Do boje proti obřím betonovým truhlíkům se postavili i památkáři. Praha 5 dostala za betonové bloky dvě pokuty. Květináče loni radnice nechala rozmístit v ulicích Smíchova včetně památkově chráněných území.

Radnice Prahy 5 musí památkářům zaplatit pokutu 147 tisíc korun. Na květináče si dlouhodobě stěžovali i místní obyvatelé.
„Důvodem pokuty je to, že neoprávněně umístili tyto objekty jak v památkové rezervaci, tak v památkové zóně,“ řekl ředitel magistrátního odboru památkové péče Jiří Skalický.

Podle něj se radnice proti pokutě odvolala, ministerstvo kultury ale sankci potvrdilo. Udělení pokuty potvrdila mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová, více se ale k záležitosti nevyjádřila. Památkářům vadilo především umístění obřích betonových květináčů na Hořejším nábřeží, které je součástí Pražské památkové rezervace, a dále v ulicích Svornosti a Strakonická, které jsou v památkové zóně Smíchov. Celkem bylo podle památkářů nevhodně rozmístěno 98 květináčů.

Milionový projekt čeká na úpravu

Obří květináče, do nichž se mají sázet stromky a keře, začala radnice rozmisťovat loni v létě. Vyrobeno bylo celkem 245 nádob. Městská část na projekt, který měl údajně zlepšit životní prostředí, zřejmě dostane 16 milionů korun z Evropské unie, dalších 1,5 milionu korun doplatí ze svého.

Záměr ale od počátku vyvolával nesouhlas místních obyvatel, kteří kvůli tomu zorganizovali i petici. Podle obyvatel květináče omezovaly průchod a vytvářely na chodnících bariéry. Radnice pak na podzim odvezla květináče z míst, kde si je lidé nepřáli. Nyní chystá úpravu celého projektu.