Praha 8 dokončí Centrum Palmovka, bude v něm sídlo záchranky

Takhle má vypadat.

Takhle má vypadat. Zdroj: MČ Praha 8, Plop

Takhle má vypadat.
2
Fotogalerie

Radnice Prahy 8 dokončí nedostavěné Centrum Palmovka a bude v něm sídlo radnice a záchranné služby. Radnice zároveň upraví smlouvy se svou společností Centrum Palmovka (CP) a stavební firmou Metrostav. Postup dokončení výstavby schválili zastupitelé městské části. Na dostavbu dostane Praha 8 od hlavního města dotaci 600 milionů korun. Kdy přesně bude budova dokončena, není jasné. Stavbu provázejí dlouhodobé spory a problémy.

Přesný harmonogram dostavby bude podle místostarosty Radomíra Nepila (ANO) záviset na dokončení projektu sídla záchranky. Ta v budově původně být neměla, a je proto nutné upravit projekt.

Výstavbu pro městskou část zajišťovala její akciová společnost CP. Smlouvy o výstavbě by měly být na základě dnešního rozhodnutí zastupitelů převedeny na městskou část. Rozestavěná budova totiž patří městské části, smlouvy se stavební firmou má ale CP. Radnice tak bude moci činit právní kroky, které dosud mohla udělat pouze CP. Změněny budou rovněž další smlouvy.

V souvislosti s tím bude také uzavřena nová smlouva mezi Prahou 8 a Metrostavem Alfa. Radnice firmě zaplatí dluh asi 180 milionů korun. Firma se následně vzdá části úroků z prodlení. Nebudou se počítat z celkové dlužné částky, ale 18 milionů, o které v minulých letech Metrostav radnici zažaloval. Následně bude zpracován projekt dostavby části budovy určené pro účely záchranné služby.

Podle opozice současné vedení radnice pouze vyrobilo problém, který nyní hasí. Nová radnice podle nich již mohla stát a fungovat. Vedení Prahy 8 to na jednání odmítlo a naopak upozornilo na řadu podle něho pochybení, kterých se dopustilo předešlé vedení.

Budovu na Palmovce původně městská část stavěla jako svoje sídlo. Součástí měly být i komerční prostory. Stavbu za více než 1,1 miliardy schválila Praha 8 v roce 2010, stavět se začalo v roce 2014. V současnosti stavební práce stojí.