Metrostav Development chystá na Žižkově další byty téměř za miliardu. Stavět bude i jinde

Bytový projekt Na Vackově od developera Metrostav Development.

Bytový projekt Na Vackově od developera Metrostav Development. Zdroj: Metrostav Development

Aktuálním největším rozestavěným projektem společnosti Metrostav Development je kancelářské centrum Palmovka Open Park v Praze 8.
Hrubá stavba kancelářského projektu Palmovka Open Park.
Aktuálním největším rozestavěným projektem společnosti Metrostav Development je kancelářské centrum Palmovka Open Park v Praze 8 podle návrhu projektantského studia Aulík Fišer architekti.
Hrubá stavba kancelářského projektu Palmovka Open Park.
Aktuálním největším rozestavěným projektem společnosti Metrostav Development je kancelářské centrum Palmovka Open Park v Praze 8.
16
Fotogalerie

Do několika měsíců hodlá Metrostav Development podepsat smlouvu o akvizici nového kancelářského projektu. Současně připravuje další investici do bytů v Praze 3.  

Developerská část skupiny Metrostav aktuálně sice řeší výstavbu kancelářského komplexu Palmovka Open Park v Praze 8, současně už ale připravuje další projekty. Budou se týkat bytů i kanceláří. Celková investice se bude pohybovat v nižších jednotkách miliard korun.

„Jednáme o koupi dalšího administrativního projektu. Smlouvu bychom měli podepsat v březnu,“ řekl na dotaz deníku E15 generální ředitel společnosti Metrostav Development Ondřej Buršík.

Ve hře je administrativní projekt o zhruba dvaceti tisících metrech čtverečních budoucích kanceláří. To bude jen o málo menší budova než kanceláře, které developer staví u Palmovky. Tam investuje kolem 1,3 miliardy korun. Přesnou lokalitu ani jméno prodejce šéf developerské větvě Metrostavu neuvedl. Připustil však, že k projektu teprve bude nutné sehnat potřebná povolení.

„Na podobné akvizice je správná doba. Sehnat projekty s územním rozhodnutím je téměř nemožné,“ uvedl Jan Hospodář, partner v poradenské společnosti 108 Investment Advisory. Cena za podobně velký projekt, o němž jedná Metrostav Development, podle investičního specialisty převýší sto milionů korun.

Nákup dalšího administrativního projektu odpovídá strategii Metrostavu Development být kancelářským i bytovým developerem. V případě rezidencí se firma soustředí na výstavbu projektu Na Vackově v Praze 3.

„Příští rok dáme Na Vackově do prodeje 366 bytů, které postavíme v rámci jedné etapy,“ dodal Ondřej Buršík. Poprvé se má kopnout do země na konci roku 2018. Investice bude 900 milionů korun.

Výstavbu Metrostavu na Žižkově znepříjemňuje vleklý spor o parcely související s kontroverzní restitucí pozemků po velkostatkáři Bečvářovi. Některé z těchto parcel, o které se vedou soudní spory, zasahují právě do projektu Na Vackově. Podle ředitele Metrostavu Development se to týká asi sedmi set budoucích bytů. Zároveň však podle něj ale platí, že banky a další partneři jsou již přesvědčeni o tom, že na pozemky neměli restituenti nárok a vycházejí Metrostavu Development vstříc.

Projekt na Palmovce má první nájemce

V době dokončení hrubé stavby administrativního centra Palmovka Open Park má už nájemce zajištěno přes čtyřicet procent plánované kapacity. Developer Metrostav Development zatím odtajnil jména dvou budoucích nájemců. Prvním je společnost Lagardere Travel Retail. To je  provozovatel například trafik Relay, kaváren Costa Cofee nebo pekařství Mr. Baker. Druhým známým nájemcem je pojišťovna Euler Hermes. Do kanceláří v Praze 8 investuje Metrostav Development přes jednu miliardu korun. V rámci stejné lokality má kanceláře a byty ještě skupina Crestyl.