Praha má nejnižší dlouhodobou nezaměstnanost ze všech regionů EU

Praha

Praha Zdroj: Michal Tomes/E15

Z evropských regionů je nejméně lidí bez práce déle než jeden rok v Praze. S mírou dlouhodobé nezaměstnanosti 0,8 procenta se hlavní město Česka loni dělilo o první místo s Horním Bavorskem a Západním Rakouskem. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Dlouhodobou nezaměstnaností jsou postiženy zejména oblasti na jihu Evropské unie. Z 265 regionů je na tom nejhůře španělská autonomní oblast Ceuta s mírou 22,9 procenta.

Ve dvacítce regionů s nejnižší mírou Českou republiku zastupuje pouze Praha. Z dalších regionů jsou nejblíže Střední Čechy na 64. místě. Mezi dvacítkou regionů s nejnižší dlouhodobou nezaměstnaností je polovina z Německa, čtyři z Británie, tři ze Švédska a dva z Rakouska.

Na dně žebříčku celé Řecko

Špatná situace je téměř ve všech regionech Řecka. Z dvaceti nejpostiženějších regionů v celé EU je deset z Řecka. Vysoká dlouhodobá nezaměstnanost je také v autonomních oblastech Španělska, na Kanárských ostrovech, v Andalusii a v Kastilii La Mancha, ve třech zámořských územích Francie a italské Kalábrii a Sicílii. Míra dlouhodobé nezaměstnanosti převyšuje deset procent ve 42 evropských regionech. Patří mezi ně i Střední a Východní Slovensko, ale také Brusel.

Eu Long Term Unemployment Rate

V České republice loni míra dlouhodobé nezaměstnanosti klesla na 2,7 procenta ze tří procent v roce 2013. Před deseti lety to bylo 4,3 procenta. Na poklesu se příznivě podepsal růst české ekonomiky v posledních letech. Tuzemská dlouhodobá nezaměstnanost je osmá nejnižší v EU, v celé unii je téměř dvojnásobná (5,1 procenta).

Práci nejhůře hledají dělníci

Mezi dlouhodobě nezaměstnané v Česku loni patřilo 141 tisíc osob. Většina z nich (107 tisíc) v posledních osmi letech pracovala. Lidí, kteří nikdy nepracovali nebo práci ukončili před více než osmi lety, bylo 34 tisíc. Se svým pracovním uplatněním mají problémy zejména lidé, kteří původně vykonávali dělnické profese nebo pracovali ve službách a obchodu. Mezi dlouhodobě nezaměstnanými je 25 tisíc pomocných pracovníků a 20 tisíc bývalých pracovníků ve službách a prodeji. K hranici 20 tisíc lidí se blíží i počet nezaměstnaných opravářů a řemeslníků.

Cz Long Term Unemployment Rate

Ekonomové upozorňují, že dlouhodobá nezaměstnanost snižuje šance uchazečů o práci. Podle psychologů navíc mnozí ztrácí naději a pracovní návyky, kromě toho jejich znalosti a dovednosti rychle zastarávají.

**