Praha nabídne investiční pobídky za čtyři miliardy korun ročně

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mrholle via Flickr

Pro přicházející investory bude mít Česko od příštího roku až do roku 2020 připraveno 150 milionů eur, tedy přes čtyři miliardy korun investičních pobídek ročně. Tuto možnost ministerstvu průmyslu a obchodu schválila Evropská komise. Země díky tomu může zůstat otevřená přílivu zahraničních investic.

Letošní investice přinesou ekonomice podle posledních údajů přes 77 miliard korun a vytvoří více než čtrnáct tisíc pracovních míst. Představuje to téměř čtyřicetiprocentní meziroční nárůst objemu investic.

Pro následující roky ovšem panovaly obavy, že se už nepodaří přilákat dostatek zahraničních investorů. Vyvolalo je především letošní plošné rozhodnutí Evropské komise, které České republice snížilo regionální veřejnou podporu ze 40 na 25 procent. Znamená to značné znevýhodnění například proti Slovensku či Polsku.

Možnost prolomit limit čtyř miliard korun na investiční pobídky tak přichází v pravý čas. „Jedná se o jedno z prvních, ne-li úplně první rozhodnutí Evropské komise ve prospěch členského státu unie. Bez něho by bylo nutné omezit od roku 2015 investiční pobídky na 150 milionů eur ročně, což by šlo proti zájmu Česka podporovat hospodářský růst a vytvářet nová pracovní místa,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný.