Praha přišla kvůli projektu bezdrátové sítě o 128 milionů

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Hlavní město podá do konce týdne trestní oznámení kvůli projektu Praha bezdrátová. Pražané a návštěvníci města díky němu měli mít možnost bezplatného připojení k internetu, systém však nefungoval a metropole podle radní Evy Vorlíčkové přišla o více než 128 milionů korun.

Smlouvu na provozování wi-fi sítě Praha se společností ICZ uzavřela na začátku roku 2007, kvůli fatálním nedostatkům v systému však magistrát na konci roku 2008 rozhodl, že od dohody odstoupí.

„Síť umožňovala přístup neregistrovaným uživatelům, byla pomalá a téměř nepoužitelná,“ konstatovala radní Vorlíčková. V březnu 2010 se přesto tehdejší ředitel odboru informatiky dohodl s ICZ na narovnání a uzavřel nový dodatek smlouvy, na jehož základě pak magistrát firmě zpětně vyplatil 50,5 milionu korun.

Dalších přibližně 77,8 milionu korun následně firmě vyplácel až do jara letošního roku, kdy Praha projekt definitivně zastavila. Navíc nakonec úřad zaplatil podle Vorlíčkové ještě o zhruba 1,36 milionu korun více, než dodatek vůbec umožňoval.

„Je zde podezření na nezákonnou manipulaci se smlouvami a finančními prostředky značné hodnoty,“ uvedla Vorlíčková. Praha chtěla na projekt původně čerpat evropské peníze, po stížnostech soukromých provozovatelů ale Evropská komise rozhodla, že se jedná o nepovolenou podporu.

:

Jde o další projekt odboru informatiky pražského magistrátu, kterým se kriminalisté budou zabývat. Prošetřují už například kauzu opencard a podklady si podle radní vyžádali také k systému Proxio, který propojuje agendy magistrátu, radnic městských částí, městskou policii či Správu služeb hlavního města.