Praha rozpočet dořeší v příštím roce, ten připravený se prý nedá schválit

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nitin Vyas via Flickr

Hlavní město bude vstupovat do nového roku s rozpočtovým provizoriem, podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) nechalo staré vedení města rozpočet v takovém stavu, že se nedá schválit. Chybí podle něj kvůli tomu peníze na kapitálové výdaje. Podle exprimátora Tomáše Hudečka si ale nová pražská vláda naplánovala spoustu výdajů a peníze jsou jen jedny.

„Běžné výdaje navýšili o několik miliard a na kapitálové výdaje nechali jen 2,9 miliardy korun, což je zoufale málo,“ uvedl Dolínek. Dodal, že teď bude muset každý radní přehodnocovat svou kapitolu, bude si muset určit, jaké jsou priority, a co by šlo snížit.

To, že rozpočet nestihne nová rada v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) do konce roku schválit, považuje bývalý primátor Tomáš Hudeček za normální. „Nicméně různorodost zájmů nové pražské rady v podobě snah prosazení kdečeho bude pro radu zatěžkávací zkouškou,“ sdělil serveru E15.cz Hudeček.

Rada si podle něj do startu předsevzala spoustu výdajů a peníze jsou jen jedny. „V příštím roce také poprvé na Prahu dolehne přibližně půl miliardy na provoz metra A a tunelu Blanka,“ poznamenal Hudeček.

Dvanáctina rozpočtu

Než zastupitelé nový rozpočet schválí, bude Praha hospodařit s rozpočtovým provizoriem ve výši jedné dvanáctiny loňského rozpočtu, kdy výdaje činily 49,6 miliardy korun. ČTK to řekla zástupkyně ředitele magistrátu pro sekci finanční a správy majetku Zdena Javornická. Kvůli magistrátu skončí v provizoriu i všechny městské části.

Vedení města tak bude od ledna moci v podstatě pouze platit chod Prahy, nebude smět investovat do nových staveb nebo projektů. Nový rozpočet by měl být připraven do 19. února 2015.

Pavel Páral: ANO chce odborně zruinovat Prahu