Praha už se nedomáhá podpory systému opencard, stáhla žalobu na EMS

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Praha stáhla žalobu na vlastníka opencard, firmu eMoneyServices (EMS). Žaloba se týkala podpory systému opencard, kdy se město domáhalo zajištění servisních služeb. O podstatě žaloby soudy zatím nejednaly. Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu, firma se u soudu domáhá zaplacení více než 100 milionů korun. Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Praha za ni zaplatila 1,7 miliardy korun. Hlavní město nedávno představilo projekt tzv. Lítačky, která má kartu nahradit.

Firmu o stažení žaloby podle mluvčího EMS Martin Opatrného informovali magistrátní právníci. „Praha stažení žaloby zdůvodňuje zejména zavedením nového systému Lítačky. To ji ovšem nezbavuje povinnosti dodržovat platné licenční smlouvy na opencard, včetně ochrany obchodního tajemství EMS. Tato licenční ujednání Praha svým chováním jednoznačně porušila,“ uvedl Opatrný.

Hlavní město v současné době čelí kvůli opencard ze strany EMS žalobě o zaplacení více než 100 milionů korun. Rovněž čelí exekuci, ta je nyní odložena, ale stále platná - to znamená, že exekutor zatím nemůže udělovat pokuty. Majetek kvůli exekuci město obstaven nemá.

Opencard chce Praha nahradit projektem Lítačky. Případným zavedením karty se ale EMS nezbaví. Firma totiž vlastní DOS, který využívá dopravní podnik a má na něj licence do roku 2055.

Podnik může systém provozovat, avšak v případě poruchy jej může podle autorského zákona opravit pouze EMS. Projekt opencard vznikl v éře primátora Pavla Béma (ODS) a kartu vlastní asi 1,2 milionu lidí. Prahu vyšla na více než 1,7 miliardy korun.