Praha většinu roku hospodařila s přebytkem, přesto bude dorovnávat schodek

vinice Pražský hrad

vinice Pražský hrad Zdroj: Anna Vackova

Pražský hrad
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
6
Fotogalerie

Hospodaření Prahy k letošnímu 30. září skončilo přebytkem 9,3 miliardy korun. Na výsledek hospodaření měl vliv mimo jiné vyšší výběr daní. Rozpočet nyní po průběžných úpravách počítá s příjmy 71,1 miliardy a výdaji 89,2 miliardy korun. Schodek město dorovná z vlastních prostředků a peněz od státu. Radní rovněž schválili jednorázovou dotaci několika městským částem, v součtu za 26 milionů korun.

Výdaje byly čerpány ve výši 54,4 procent a celkem se vyšplhaly na 48,5 miliardy korun. Z toho běžné výdaje byly 41,4 miliardy a investiční 7,1 miliardy. Příjmy pak dosáhly ke konci září 57,8 miliardy.

Jednorázovou dotaci schválilo vedení města pro sedm městských částí. Peníze Praha vezme z rezervy určené na spolufinancování projektů, které mají dostat peníze z evropských fondů.

Nejvyšší částku, deset milionů korun, dostane Praha 13 na rekonstrukci kuchyně a jídelny ZŠ Kuncova. Praha 9 obdrží 7,41 milionu na výstavbu parkovacího domu na Proseku a pět milionů dostane radnice v Březiněvsi na projektovou dokumentaci pro výstavbu základní školy, kterou městská část nemá.