Praha vybrala z hazardu 218 milionů, část dostanou radnice

Hazard

Hazard Zdroj: ctk

Praha vybrala od letošního 1. ledna do 30. dubna na hracích automatech a dalších loteriích téměř 218 milionů korun, což je zhruba stejně jako v posledním čtvrtletí 2015. V Praze přitom platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, herny ve správním řízení nyní ruší ministerstvo financí. Část z vybraných peněz dostanou od magistrátu jednotlivé městské části, rozdělení peněz musejí ale projednat ještě zastupitelé.

Na hracích přístrojích vybralo město zhruba 167,2 milionu korun. Zbylou částku tvoří odvody z dalších druhů loterií a her. Z hazardu vybírá a přerozděluje Praha peníze nejčastěji kvartálně. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní.

Jednotlivé městské části by měly od magistrátu dostat asi 83,6 milionu korun. Finanční prostředky mohou použít například na pořádání sportovních akcí pro děti, v oblasti školství nebo na chod neziskových organizací.

Pražští zastupitelé loni v listopadu schválili novelu vyhlášky o hazardu, která zakázala všechny herny v Praze, v provozu mohou být pouze provozovny označené jako kasina. Herny postupně ruší ministerstvo financí ve správním procesu. V Praze je evidováno asi 7000 hracích přístrojů.