Pravice u Ústavního soudu napadla kontrolu kotlů

Komín

Komín Zdroj: archiv Blesku

Kamna Viadrus
Masivní široká litinová krbová kamna s prostorným celolitinovým topeništěm můžete koupit ve verzi s výměníkem (Tena Termo) či bez něj (Tena). Nejenže mají vysoký výkon, zároveň je na ně pěkný pohled: Litinové odlitky s ručně zdobené reliéfními ornamenty potěší oko stejně jako velká prosklená dvířka, umožňující nádherný pohled na oheň. Sekundární vzduch omývá sklo dvířek, takže nedochází k usazování nečistot. Kamna mají výkon 11, resp. 20 kW (s výměníkem) a vytopí  160, resp. 360 m3. Topí se v nich kusovým dřevem a ekobriketami.
Litinový sporák s troubou Sporák Plamen 850 Glass využijete nejen k vaření a pečení, ale také k sušení a vytápění. Základní konstrukce včetně topeniště a plotny je vyrobena z kvalitní litiny, opláštění ze smaltované oceli. Sporák má výkon 11 kW a vytopí až 160 m3. Topí se v něm dřevem a dřevěnými briketami.
Obřadní síň na Libeňském zámku je skutečně úchvatná.
Kamna Bryne.
12
Fotogalerie

Poslanci TOP 09 a ODS dnes u Ústavního soudu napadli loni schválenou novelu zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úřady kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu.

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková dnes ČTK potvrdila doručení návrhu prostřednictvím datové schránky. V pondělí soud přidělí návrhu spisovou značku a podle rozvrhu práce také stanoví soudce zpravodaje, který se bude případu věnovat. O výsledném nálezu pak bude diskutovat a hlasovat plénum, tedy všech 15 soudců.

Novela prošla Sněmovnou loni v září. Pravicová opozice už tehdy avizovala, že se kvůli nové úřední pravomoci, spojené i s možností ukládat pokuty, na Ústavní soud obrátí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v září řekl, že věří tomu, že novela před soudem obstojí. Považuje ji za vyváženou.

Pravice u soudu namítá, že zákon porušuje ústavní právo na nedotknutelnost obydlí. "Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné zneužívat tyto úctyhodné motivy ke snižování ochrany lidských práv a svobod," uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.



Kontrola kotle v domácnosti je podle novely až krajním řešením. Prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat.

Návrh na zrušení části zákona podle tiskové zprávy TOP 09 argumentuje tím, že domovní prohlídka je možná pouze na příkaz soudce a pro účely trestního řízení. Omezit zákonem tuto svobodu lze jen v případě, že se obydlí využívá i k podnikání. Novela ale připouští kontroly i v rodinných domech, tvrdí 41 poslanců podepsaných pod návrhem. "Stát chce vědět nejen, co mají lidé v kuchyni, ale přímo v kamnech. A vláda k tomu dala možnost," uvedl poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Nové znění zákona o ochraně ovzduší je účinné od začátku letošního roku. Z krajské ankety ČTK ze závěru loňského roku vyplynulo, že plošné kontroly radnice neplánují. Tam, kde je velké znečištění, například v Moravskoslezském kraji, chtěli úředníci do problémových míst vyrazit už v lednu, jinde spíše plánovali počkat na podněty od občanů.