Právníka Altnera, „nepřítele“ ČSSD, zatkli v Německu

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

V Německu byl v těchto dnech Interpolem zatčen právník Zdeněk Altner. Ten proslul především sporem s ČSSD o 20 miliard korun kvůli vyhrané při o sídlo strany Lidový dům.

„Jmenovaný občan byl zadržen ve SRN na základě záznamu v Schengenského informačního systému pro Slovensko. Evropský zatýkací rozkaz totiž vydala slovenská justice. K případu probíhala komunikace i s českou policií prostřednictvím kanceláří Sirene Česká republika a Sirene Slovenská republika,“ potvrdila informace týdeníku Euro mluvčí Policejního prezídia Ivana Ježková. Podle informací týdeníku Euro se měl Altner rodině naposledy ozvat právě z Berlína.

Po právníkovi, který v minulosti úspěšně zastupoval ČSSD v kauze Lidový dům, pátrá Interpol od srpna. Altnera stíhají slovenští policisté. Podle nich je podezřelý z maření konkurzního řízení. Byl na něj vydán evropský zatykač a hrozí mu až pětileté vězení.

Podle srpnových zjištění deníku Právo se měl Altner skrývat údajně ve Švýcarsku. „Je obviněný z trestného činu maření konkurzního řízení, a protože se zdržuje v zahraničí, je trestní řízení zatím přerušené a čeká se na realizaci mezinárodního zatýkacího rozkazu vůči této osobě,“ řekl v srpnu Právu mluvčí bratislavské prokuratury René Vanek. „Skutek měl spočívat v tom, že jako odvolaný správce konkurzní podstaty jisté společnosti neodevzdal všechny účetní doklady, které jsou třeba na spravování konkurzní podstaty, své nástupkyni,“ vysvětlil mluvčí slovenských žalobců.

Případ, kvůli kterému hrozí právníkovi až pětiletý trest odnětí svobody, započal v devadesátých letech. V té době působil Altner jako správce konkurzní podstaty jedné z firem vlastněné podnikatelem Ivanem Matušíkem. Společnost tehdy spolupracovala se Správou pošt a telekomunikací na vydávání telefonních seznamů. Ke smlouvě byl podepsán dodatek, který umožňoval každého čtvrt roku zpětinásobovat sankce vůči této státní firmě. Částka se v roce 1996 vyšplhala až k astronomickým 112 miliardám slovenských korun. Smlouvu ale nakonec smetl ze stolu soud.

Zdeněk AltnerZdeněk Altner | Jan Rasch, Euro E15Zdeněk Altner zapeklité případy přitahuje (foto Jan Rasch, Euro E15)

Podobnou story s miliardovou pohledávkou má za sebou Altner i v Česku. V roce 2000 zastupoval sociální demokraty u Ústavního soudu ve věci vrácení pražského Lidového domu. Podle smlouvy z roku 1997, kterou s ním uzavřel tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman, měl Altner dostat podíl z hodnoty nemovitostí a z budoucích pronájmů. Celková částka byla vyčíslena na 165 milionů korun. Sociální demokracie ale požadovanou sumu nechtěla uznat. Posléze podal návrh na konkurz strany, který ale v roce 2007 Městský soud v Praze zamítl. Altner v návrhu tvrdil, že mu ČSSD i s úroky a sankcemi dluží téměř 20 miliard korun.

Další návrh na insolvenční řízení vůči sociální demokracii podal Altner vloni. Požadoval vyplacení 250 miliónů korun. I tento návrh ale soud zamítl.

Altner žádá už 17 miliard

Altner hrozí bankrotem

Nekonečný příběh

Čím zaplatit Altnerovi