Pražané se obejdou bez Lítačky, kupon bude možné nahrát na platební kartu

Lítačka

Lítačka Zdroj: hl. m. Praha

Lítačka
Lítačka
3
Fotogalerie

Pražský magistrát zveřejnil konkrétní termíny, od kterých rozšíří fungování takzvané Lítačky. Karta, která slouží především jako kupon na městskou hromadnou dopravu, se dočká několika novinek. 

Od 1. července 2018 bude možné pro nahrání kuponu místo Lítačky použít běžnou platební kartu, která je v České republice podporovaná. Tato praxe je v zahraničí už běžná, na podobném principu je možné cestovat například v Londýně.

O měsíc později v rámci změn město představí také vlastní mobilní aplikaci, která nahradí zasílání takzvaných SMS jízdenek. „Je to další předpoklad, aby Pražskou integrovanou dopravou cestovalo více cestujících,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Celý projekt má na starosti městská společnost Operátor ICT, která ke změnám přistoupila v rámci iniciativy chytrého města Smart Prague.

V minulosti již přitom město informovalo o tom, že z prostorů metra zmizí takzvané validátory. Přístroje sloužily k aktivaci kuponů na Opencard a Lítačce, nyní by se však kupony zakoupené po internetu měly aktivovat automaticky, bez nutnosti vkládání do přístroje.

Město má projekt vyjít přibližně na 40 milionů korun, ročně se pak náklady budou pohybovat mezi 30 a 42 miliony. Praha však argumentuje tím, že významně ušetří právě na prodeji SMS jízdenek, a to až 50 milionů korun. Město totiž muselo platit provizi mobilnímu poskytovateli.