Pražská TOP 09 má nového předsedu, zvolila si Jiřího Koubka

Šéf pražské TOP 09 Jiří Koubek

Šéf pražské TOP 09 Jiří Koubek Zdroj: ctk

Novým předsedou pražské TOP 09 se stal Jiří Koubek, který je poslancem a zároveň starostou městské části Praha-Libuš. Po sporech uvnitř strany chce obnovit spolupráci mezi vedením a zastupiteli na pražském magistrátu, která přestala fungovat. Byl zvolen hned v prvním kole hlasování, získal 64 procent hlasů. Zvolení v prvním kole považuje za znamení, že je strana jednotná.

V pražské TOP 09 se vyhrotila situace krátce po říjnových komunálních volbách, po kterých skončila strana v opozici. Ze strany po vzájemných sporech odešli její šéf Jiří Vávra a tehdejší primátor Tomáš Hudeček. „Drtivá většina našich členů nikdy nebyla příliš osobně ponořená do tohoto sporu dvou výrazných osobností,“ uvedl Koubek. 

Hudeček a Vávra odchod zdůvodnili tím, že nechtějí poškozovat dobré jméno TOP 09. Hudečka v odchodu následovali radní pro majetek Eva Vorlíčková a exguvernér ČNB Zdeněk Tůma, jenž vedl v Praze vítěznou kandidátku TOP 09 při minulých volbách. 

Poslanec a starosta pražské Libuše Jiří Koubek
Narodil se v roce 1976 v Novém Městě na Moravě. Magisterský titul získal na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Po vystudování vysoké školy pracoval v nakladatelství Academia a v dalších nakladatelských a vydavatelských domech a v knižní distribuci zejména na pozici vedoucích obchodních týmů.
V současnosti je poslancem Sněmovny, členem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a starostou městské části Praha-Libuš (od listopadu 2010). Působí také ve Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů.

Podle Koubka bude klíčové obnovení spolupráce mezi vedením strany a pražskými zastupiteli. „Naši zastupitelé jsou zkušení a kompetentní na rozdíl od nové koalice včetně paní primátorky, kteří se ještě budou rozkoukávat,“ vysvětlil Koubek. Jeho místopředsedy se stali bývalý radní radní pro dopravu Jiří Pařízek, Pavlina Hájková a Radko Vondra. 

Na sněmu pražské TOP 09 vystoupil i šéf strany Karel Schwarzenberg. „Požádal, abychom se více orientovali na lokální a místní problémy,“ uvedl Koubek. Politici by se prý také měli zaměřit více na komunikaci s občany.

Jeho protikandidáti byli někdejší náměstek pražského primátora Jiří Nouza, zastupitel na Praze 9 Jiří Vávra a místostarostka Prahy 2 Jana Duchková.

Pražané, (ne)měl jsem vás rád

Tomáš Hudeček: Zkušenost s jednou politickou stranou mi bohatě stačí