Pražská TOP 09 se rozpadá. Končí Hudeček, Vávra, Vorlíčková i Tůma

Z TOP 09 odchází bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (vlevo), primátor Tomáš Hudeček (vpravo) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra (uprostřed). Kromě nich svůj odchod oznámila 15. října také pražská radní za TOP 09 Eva Vorlíčková a podle informací ČTK se k odchodu chystají i další členové. Na archivním snímku zleva Tůma, Vávra a Hudeček na jednání zastupitelstva 20. června 2013.

Z TOP 09 odchází bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (vlevo), primátor Tomáš Hudeček (vpravo) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra (uprostřed). Kromě nich svůj odchod oznámila 15. října také pražská radní za TOP 09 Eva Vorlíčková a podle informací ČTK se k odchodu chystají i další členové. Na archivním snímku zleva Tůma, Vávra a Hudeček na jednání zastupitelstva 20. června 2013. Zdroj: CTK

Vnitřní spory v pražské TOP 09 eskalují - stranu totiž dnes nečekaně opustily její hlavní tváře. Nejprve na členství ve straně rezignovali primátor Prahy Tomáš Hudeček a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra, následně se přidali i radní Eva Vorlíčková a někdejší volební lídr a exguvernér ČNB Zdeněk Tůma. A k odchodu se chystají i další straníci. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tento exodus označil za uklidnění situace a „posílení pražské TOP 09".

Odchod Hudečka a Vávry je pokračováním jejich dlouhodobých sporů. Ty vyvrcholily včera, když Hudeček vyzval Vávru k odstoupení kvůli fotkám, na nichž média Vávru zachytila na narozeninové oslavě kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky. Vávra, který se jako předseda pražské organizace a první náměstek primátora nedostal v komunálních volbách na kandidátku TOP 09, kterou sestavil Hudeček, ale odejít ze strany odmítl. Naopak Hudečka označil za viníka volebního výsledku TOP 09, která v Praze skončila těsně druhá za ANO a přijde nejspíše o primátorský post.

„Jsem přesvědčen, že politická strana, která se odkazuje na konzervativní tradice a vymezuje se proti starým praktikám propojování politiky se zákulisními hráči, a pak mlčky tyto praktiky trpí u svých významných funkcionářů, zrazuje svoje základní hodnoty,“ zdůvodnil své rozhodnutí Hudeček s tím, že zatím zůstává členem klubu zastupitelů TOP 09. „Mám silný mandát od voličů, který nezklamu,“ uvedl. Tvrdí, že stranu dlouhodobě upozorňoval na „nebezpečné vztahy“ Jiřího Vávry.

Hudečka podle jeho slov o rezignaci v úterý večer požádal předseda strany Karel Schwarzenberg, dosud označovaný za Hudečkova ochránce. Hudeček zatím zůstává členem klubu zastupitelů TOP 09. „Mám silný mandát od voličů, který nezklamu,“ uvedl.

Podle Vávry byla jeho rezignace za této situace nejlepším řešením. „Pochopil jsem, že pokud v tak vyhrocené situaci nesložím funkci, tak to neudělá ani Tomáš Hudeček, a nerad bych rozbroji dál poškozoval stranu, jejíchž členů si vážím,“ řekl dosavadní šéf pražské TOP 09. „Byl bych velice obezřetný z hlediska dalších kontaktů Hudečka s ANO,“ dodal.

Předsednictvo TOP 09 již v reakci ustanovilo nový tým koaličních vyjednavačů, v němž oba odstoupivší nahradí místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a náměstci primátora Václav Novotný a Jiří Nouza.

Podle Kalouska byla rezignace obou politiků jejich vlastním rozhodnutím a nikdo z vedení ji nepožadoval. „Strana je sjednocena, je zbavena vnitřních sporů, a je tedy v Praze významně posílena, protože to, co každou stranu nejvíce oslabuje, jsou její vnitřní spory,“ řekl novinářům. Očekává, že Hudeček „dodrží smlouvu s voliči“ a v zastupitelstvu hlavního města bude postupovat ve shodě s TOP 09. Odchodu dalších členů ze strany v Praze se Kalousek neobává. Následně ale rezignovali Vorlíčková a Tůma a se k odchodu chystají i další členové.

Stranu opouštění i další tváře: Vorlíčková i Tůma

V reakci na Hudečkovu a Vávrovu rezignaci oznámili odchod z TOP 09 také pražská radní Eva Vorlíčková a někdejší volební lídr strany v roce 2010 Zdeněk Tůma. Vorlíčková uvedla, že s nechutí sleduje dění uvnitř TOP 09. „S politickou stranou, jejíž vedení bagatelizuje „náhodná setkání“ svých vlivných členů s pověstnými pražskými kmotry, nechci mít nadále nic společného,“ uvedla Vorlíčková.

„Vzhledem k tomu, že jsem podporoval Tomáše Hudečka a vnímal jsem ho jako potenciálního lídra TOP 09 do budoucna, tak ho alespoň symbolicky podpořím i teď. Odcházím z TOP 09,“ prohlásil Tůma.

Zatím neoficiálně o možném odchodu mluví i další členové šestnáctičlenného klubu strany. Podle některých informací by se tak mohl zformovat i zcela nový klub, který by zamíchal povolebním vyjednáváním o koalici.

Zeman: Žádné překvapení, TOP 09 zažila tragický debakl

„Toto rozhodnutí mě určitě překvapilo, ale ono je vyústěním toho, že pan Hudeček celou svojí politickou kariéru má vydlážděnou samými neseriózními jednáními se svými partnery. Máme s tím bohaté zkušenosti,“ reagoval exprimátor za ODS Bohuslav Svoboda. Sám v minulém období s TOP 09 pražskou radnici vedl, než se TOP 09 domluvila na podpoře od ČSSD a v čele města stanul Hudeček. Svoboda věří, že pražská TOP 09 nyní bude důvěryhodnější.

K demisi předáků pražské TOP 09 se dnes vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Jejich rezignaci se nediví vzhledem k tomu, že strana v komunálních volbách ztratila polovinu mandátů, což pokládá za tragický debakl. Dokonce si myslí, že to byla jejich povinnost. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je současné dění v pražské TOP 09 důsledkem krize české pravice.

Šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová zatím nedokázala říct, zda změna v čele konkurenční TOP 09 změní povolební situaci v Praze. Předseda ANO Andrej Babiš, který by se měl dnes sejít s kandidátkou ANO na primátorku Adrianou Krnáčovou, neřekl, zda ANO Hudečka s nabídkou na spolupráci osloví. „Poradíme se v týmu, zatím není důvod měnit strategii,“ řekl novinářům.

Hudeček se měl nabídnout Babišovi

Povolební situaci v Praze rozvířila také informace šéfa ANO Andreje Babiše, který v pondělí oznámil, že se Hudeček před časem ucházel o možnost vést pražskou kandidátku ANO. Primátor to odmítl. Řekl, že dostal nabídku, kterou ale odmítl. „V žádném případě nehodlám vstupovat do klubu zastupitelů ANO,“ řekl po dnešní rezignaci Hudeček.

ANO vyhrálo volby se ziskem 17 zastupitelů, metropoli dosud vládnoucí TOP 09 skončila za ním se šestnácti křesly. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), ODS a ČSSD. KSČM získali stejně jako Piráti čtyři křesla. Jako nepravděpodobnější se zatím v Praze jeví koalice kopírující vládní půdorys - tedy spolupráce ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Tomáš Hudeček (35)
Datum a místo narození: 10. května 1979 v Olomouci. Vzdělání: vystudoval učitelství matematiky a geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a doktorandské studium sociální geografie a regionálního rozvoje na Přírodovědecké fakultě UK.
Současné funkce: primátor hlavního města Prahy (od 20. června 2013; od 23. května 2013 pověřen funkcí primátora); člen pražského městského zastupitelstva
Kariéra: v roce 2003 začal pracovat na Přírodovědecké fakultě UK, kde vede přednášky z kartografických předmětů; v politice je od roku 2010, kdy byl zvolen do pražského zastupitelstva, v listopadu 2011 se stal prvním náměstkem primátora.
Členství a funkce v politických stranách: člen TOP 09 (od 2009, dnes nabídl rezignaci na členství, kterou vedení strany přijalo); člen Výkonného výboru TOP 09; místopředseda pražské krajské organizace strany a donedávna místopředseda klubu zastupitelů TOP 09 na pražském magistrátu.
- Původně nebyl Hudeček považován za největšího favorita na nového primátora. Výrazně na sebe ale upozornil zejména během povodní v červnu 2013, ze kterých Praha - přes kritiku ze strany některých městských částí i slovní přestřelky mezi představiteli TOP 09 a ODS - vyšla relativně dobře.
- Počátkem září vyvolal pozornost výrokem, že se Česko může dostat na evropskou úroveň jen rozvojem Prahy, nikoliv Brna či jiných měst. Hudeček se posléze za svůj výrok omluvil. Označil jej za neobratnost a chybu.
- Političtí konkurenti jej letos v létě kritizovali za informační kampaň „Víte, že…“, v níž Hudeček za peníze magistrátu prezentoval výsledky své práce v čele města.
- Pod jeho vedením se magistrát snažil řešit problémy spojené s některými staršími problematickými městskými zakázkami, jako byla stavba tunelového komplexu Blanka, zakázky na svoz komunálního odpadu, dodávky tramvají pro dopravní podnik nebo problémy kolem karty Opencard. V souvislosti s posledně zmíněnou kauzou čelí Hudeček spolu s několika dalšími pražskými politiky trestnímu stíhání.
Jiří Vávra (54)
Datum narození: 20. února 1960, Vzdělání: původním vzděláním strojař, Současné funkce: první náměstek pražského primátora (od června 2013); předseda pražské krajské organizace TOP 09 (od září 2013)
Kariéra: posledních zhruba 20 let působil v mediích a v marketingu, mimo jiné byl zástupcem šéfredaktora Českého deníku, šéfredaktorem deníku Metro a týdeníku Květy a obchodním ředitelem společnosti Sanoma Magazines; v letech 2011 až 2013 byl jediným akcionářem společnosti Boremi Invest; od roku 2010 do letošního října byl předsedou finančního výboru pražského městského zastupitelstva a předsedou klubu zastupitelů TOP 09.
Členství a funkce v politických stranách: člen TOP 09 (od 2009, dnes nabídl rezignaci na členství, kterou vedení strany přijalo), předseda pražské krajské organizace strany (od září 2013).
- V důsledku sporů uvnitř pražské organizace TOP 09 se nedostal na stranickou kandidátku pro letošní volby do magistrátního zastupitelstva. TOP 09 pod vedením primátora Tomáše Hudečka skončila ve volbách druhá. Vávra výsledek označil za prohru a naznačil, že na vině je Hudeček.
- V úterý se v médiích objevila fotografie údajně zachycující Vávru na narozeninové oslavě vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky. Hudeček jej kvůli tomu vyzval k rezignaci.