Pražská zoo má plány za víc než půl miliardy

zoo, Praha

zoo, Praha Zdroj: E15

Pražská zoo plánuje v příštích pěti letech investovat více než 620 milionů korun, z toho Praha zaplatí kolem 100 milionů korun, zbytek bude zahrada financovat sama. Vyplývá to ze střednědobé koncepce, kterou dnes schválila rada města. Nejvíce peněz půjde na přestavbu pavilonu savců, vyjde bezmála na 250 milionů korun.

Pavilon velkých savců, takzvaná Amazonie, vznikne přestavbou pavilonu, ve kterém byli do letošního roku sloni. „Zoo zadala vypracování architektonické soutěže na podobu Amazonie za dva miliony korun,“ řekla radní Helena Chudomelová (TOP 09). Stavba by měla být dokončena do roku 2017. Zahrada pak chce mimo jiné chovat kapustňáky.

Restaurace Afrika v severní části areálu bude stát přes 23 milionů korun. Více než 17 milionů zaplatí zoo za pavilon velemloků. Velkou investicí bude v budoucnu expozice severských zvířat za 200 milionů korun. Výstavbu ale zoo plánuje až po roce 2017, vyplývá z koncepce.

Největší investicí posledních let je stavba moderního pavilonu pro slony a hrochy, která stála 519 milionů korun. Většinu nákladů zaplatila Praha. Pavilon se otevře příští rok.

Zoo je příspěvkovou organizací města. Loni hospodařila se ziskem 26,8 milionu korun po zdanění, to je o pět milionů korun více než v roce 2010. Na vstupném, které je nejpodstatnější částí příjmu zoologické zahrady, získala 131,7 milionu korun. Loni si zahradu prohlédlo rekordních 1,37 milionu lidí. Návštěvnost podle kritiků letos poznamená výrazné zvýšení cen vstupného.