Pražské letiště dostává nové jméno po Václavu Havlovi

Letiště mění název podle jména Václava Havla

Letiště mění název podle jména Václava Havla Zdroj: ctk

Letiště Praha-Ruzyně mění název
Letiště Praha-Ruzyně mění název
Letiště Praha-Ruzyně mění název
Letiště Praha-Ruzyně mění název
4
Fotogalerie
Nový název pražského letiště – Letiště Václava Havla Praha – dostal jako první třetí terminál, který je určený pro odbavování soukromých letů. Nápis se na budově objevil dnes, zbylé dva terminály by měly být novým názvem osazeny koncem týdne.

„Na prvním a druhém terminálu začínáme s přípravou konstrukcí na upevnění písmen,“ uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí. První písmena nového názvu by nad hlavními terminály měla být viditelná ve čtvrtek nebo v pátek. Veškeré stavební práce mají skončit do konce září. Oficiálně se název pražského letiště změní 5. října, v den výročí narození bývalého prezidenta.

Nápisy, které budou nad letištními terminály, ponesou rovněž označení příslušného terminálu, řekl Jiří Kraus, výkonný ředitel pro rozvoj a správu majetku pražského letiště. „Rozhodli jsme se využít změnu názvu a sjednotit grafickou podobu těchto nápisů, “ uvedl.

Velikost jednotlivých písmen se podle letiště pohybuje v rozmezí od padesáti centimetrů do téměř metru a půl v případě největšího nápisu, který bude umístěný u druhého terminálu a bude viditelný z letištní plochy. Z tohoto směru dosud název letiště viditelný nebyl. Nacházel se zde pouze nápis Praha, řekl Kraus s tím, že je podle něj vhodné, aby jméno letiště bylo viditelné i z přistávací plochy, což je v současnosti na jiných letištích v Evropě běžné.

Kromě panelů nesoucích název se musí změnit i podoba oficiálních tiskovin pražského letiště, měnit se budou i názvy zastávek městské dopravy a hlášení v autobusech. Celkové náklady dosáhly podle Krejčí tří milionů korun, zhruba o milion méně, než kolik původně odhadovalo ministerstvo dopravy.

Nápad na změnu názvu pražského letiště má svoje příznivce i odpůrce. Podle nedávného průzkumu CVVM mezi lidmi převažovali kritici. Nejdůležitější české civilní letiště odbaví ročně 11 až 12 milionů cestujících. Letiště Praha je součástí skupiny Český Aeroholding. Společnost zastřešuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy.