Pražské strážníky povede Šuster, chystá revizi všech dodavatelských smluv

Nový ředitel městské policie Eduard Šustr

Nový ředitel městské policie Eduard Šustr Zdroj: E15

Pražské zastupitelstvo pověřilo řízením městské policie Eduarda Šustera, který do současnosti působil jako velitel pohotovostní motorizované jednotky pražské policie. Šuster uvedl, že má v plánu prověřit všechny dodavatelské smlouvy. Hodlá také očistit jméno městské policie.

Praha hledala nového šéfa pražských strážníků od chvíle, kdy musel minulý ředitel Vladimír Kotrouš odejít kvůli obvinění z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Kotrouš přijetí 150tisícového úplatku včera přiznal u pražského městského soudu.

„Trápili jsme se tím, kdo má být novým ředitelem, dnes můžu představit kandidáta, u kterého věřím, že bude přijatelným. Jde o zkušeného člověka a výhodou je, že přichází zvnějšku,“ uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Šuster se chce zaměřit na zefektivnění spolupráce se státní policií a problémy kriminality v jednotlivých městských částech. Pod jeho vedením by se měl také zvýšit počet strážníků v ulicích.

Výběr šéfa pražských strážníků provázely v předchozích měsících komplikace. Primátor v říjnu na žádost koaliční TOP 09 zrušil výběrové řízení. Podle TOP 09 byly podmínky pro uchazeče diskriminační. Nový ředitel měl mít totiž prověrku Národního bezpečnostního úřadu.

Na pověření Šustra dnes panovala shoda. Do funkce jej doporučil bezpečnostní výbor pražského zastupitelstva. Městská policie byla bez šéfa rok, řízením strážníků byl dosud pověřen náměstek Ludvík Klema. Šuster u policie v různých funkcích působí od roku 1994.

: